Volledig scherm
Recreatieboerderij Pukkemuk gaat uitbreiden met zestig vakantiehuisjes aan de Fazantenweg. De Dongense wethouder Eline van Boxtel (tweede van rechts) nam een kijkje. © Pix4Profs / Jan Stads

Proef met hergebruik afvalwater bij Pukkemuk

DONGEN-VAART - Op het bouwterrein van recreatieboerderij Pukkemuk in Dongen-Vaart wordt geëxperimenteerd met het hergebruik van afvalwater.   

De Dongense wethouder Eline van Boxtel bracht vorige week, samen met bestuurslid Cécile Franssen van het waterschap Brabantse Delta, een bezoek aan de recreatieboerderij van Huub van Leijsen. Pukkemuk wil uitbreiden met zestig recreatiewoningen. Het is de bedoeling dat het afvalwater van de woningen via een innovatief en natuurlijk filtersysteem wordt gezuiverd. 

Energieneutraal

,,We willen een energieneutraal park. Daarom ben ik al anderhalf jaar met de gemeente Dongen in gesprek hierover. We hebben het geluk gehad dat we een Europese subsidie hebben gekregen om deze proef mogelijk te maken’’, zegt Van Leijsen.    

Volgens Van Leijsen  gaat Pukkemuk het gezuiverde water gebruiken om bijvoorbeeld toiletten door te spoelen. Wat er overblijft, vloeit terug naar de bodem. Dankzij deze techniek is het niet nodig om pompen te plaatsen en riolering aan te leggen van het buitengebied naar de bebouwde kom. ,,Voor het douche- en drinkwater blijven we gewoon aangewezen op Brabant Water.’’

Nevenactiviteiten

Wethouder Eline van Boxtel: ,,We zien ons buitengebied veranderen van puur agrarisch naar meer nevenactiviteiten. Dit waterproject kan als voorbeeld dienen; er liggen immers grote opgaven voor het vervangen en opnieuw aanleggen van afvalwatervoorzieningen in het buitengebied.’’

Ook het waterschap is geïnteresseeerd in de proef.  Cécile Franssen: ,,Deze pilot is voor ons een mooie kans om voor een langere periode te meten wat het resultaat is van zo’n natuurlijk filter. Daarbij kijken we ook naar het effect op het water in de omgeving. Wij zijn blij dat dit unieke project in goede samenwerking tot stand is gekomen.”

De Raad van State doet dit voorjaar een bodemuitspraak over het bouwproject, maar Van Leijsen gaat uit van een goede afloop. Omwonenden hadden bezwaren tegen de bouw van de vakantiewoningen.