illustratie geld euro
Volledig scherm
illustratie geld euro © Thinkstock

Relletje over verenigingen in Gilze en Rijen: ‘Steun wordt niet gevoeld als warme hand’

RIJEN - Oppositiepartijen Groen Gilze en Rijen, PvdA en D66 vinden dat het college van B en W te weinig ondersteuning biedt aan verenigingen die door de coronacrisis zwaar worden geraakt. In een gezamenlijk persbericht roepen ze op tot een ruimhartiger gemeentelijk beleid door bijvoorbeeld huren kwijt te schelden.

Een van de maatregelen die B en W hebben aangekondigd is uitstel van het betalen van de huur voor het gebruik van gemeentelijke accommodaties. "Maar dat is uitstel van executie. Ze hebben geen inkomsten omdat alles stilligt. Veel gemeenten schelden de huur kwijt. Verenigingen hebben een grote maatschappelijke functie en we moeten voorkomen dat ze omvallen tijdens de coronacrisis", zegt Antonet Krol (D66) namens de drie partijen.

Losse eindjes

Wethouder David Vermorken stelde vorige week dat verenigingen alleen de subsidie hoeven terug te betalen die niet is besteed aan een evenement dat niet doorgaat. Bovendien is maatwerk mogelijk als verenigingen acuut in de problemen komen. "We vinden dat er nogal wat losse eindjes zijn. Want hoe realistisch is het om precies in beeld te hebben welke gedeelte is uitgegeven? En wanneer is maatwerk exact mogelijk en tegen welke voorwaarden?", aldus Knol. 

Reden voor de oppositiepartijen om ook een serie vragen hierover te stelen. Die worden binnenkort door het college beantwoord. Krol zegt dat er gemor is onder verenigingen. "De ondersteunende rol van de gemeente wordt door hen niet gevoeld als een warme hand."

  1. Tevredenheid over meevallen tekort gemeente Dongen

    Tevreden­heid over meevallen tekort gemeente Dongen

    DONGEN - “We zijn op tijd begonnen met ombuigingen, anders had het tekort op kunnen lopen tot drie miljoen”, zegt de Dongense wethouder René Jansen. Gisteren presenteerde hij de jaarcijfers over 2019. “Als ik zie waar we vandaan komen, kan ik alleen maar tevreden zijn. We hebben een olietanker bij wijze van spreken een slag laten draaien. We hadden zelfs de begroting in balans kunnen hebben. Maar de pensioenregeling voor politieke ambtsdragers en het sociaal domein bleken onvoorspelbare grootheden te zijn. Toch zijn we ons niet rot geschrokken.”