Volledig scherm
Sander de Graaf (l) met teamgenoot Vincent Klaassens in actie op het WK in Plovdiv. © AP

Roeier Sander de Graaf uit Made wil hoe dan ook naar Tokio

Madenaar Sander de Graaf is terug uit het Bulgaarse Plovdiv, waar hij roeide in de twee zonder stuurman. Met Vincent Klaassens reikte hij tot de kwartfinales, terwijl hij op voorhand de halve finale haalbaar achtte.

,,Ja, helaas hebben we dat niet gehaald", blikt de 23-jarige Madenaar terug. ,,De kwartfinale bleek toch te taai voor ons."

Het zoeken naar oorzaken bracht hem bij het zware voortraject naar het WK. ,,We hebben heel veel wedstrijden moeten roeien om ons voor dit WK te kwalificeren. Daardoor zijn we niet aan een normaal trainingsschema toegekomen. Dat was in de wedstrijden in Plovdiv goed te merken. Teams waar we vaker met goed resultaat tegen racen, klopten ons nu. Die hadden wel stappen gemaakt. Wij moesten tussen de kwalificatiewedstrijden door, te veel rusten. Dat was nodig om optimaal in de kwalificaties voor de dag te komen, maar bleek dus een slechte voorbereiding voor het WK zelf."

Kwalificatie

Volgend jaar is er weer een WK, met voor De Graaf nieuwe kansen. ,,Het is van groot belang voor het Nederlands team dat er goed gepresteerd wordt", legt De Graaf uit. ,,Het WK geldt als kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2020. Per klasse mag er dan ook maar één boot worden ingeschreven."

Of de Madenaar weer met Klaassens in de twee zonder uitkomt, is nog maar de vraag. ,,Ik verhuis naar Amsterdam om daar voor mijn studie stage te lopen. Dat kan ik parttime doen, zodat ik ernaast veel kan roeien. De sport is ook de reden voor de verhuizing. Amsterdam biedt weer nieuwe mogelijkheden. De inzet is om me volgend jaar te kwalificeren voor het WK, om vervolgens op de Olympische Spelen uit te komen. Maar ik weet dus echt nog niet in welke boot dat zal zijn."

Acht

Het kan dus zo maar zijn dat we De Graaf in de acht tegenkomen. ,,Dat is natuurlijk een gave boot, het zijn enorme machines. Maar de twee zonder is op een andere manier heel aantrekkelijk. Daar is het veel meer je eigen prestatie. Overigens krijg ik dit weekend een voorproefje in de acht, op een wedstrijd in Duitsland. Daar roeien we tegen de achten van de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Duitsland. Duitsland is de grote favoriet, als wereldkampioen voor eigen publiek. Het is hun feestje. Maar het wordt in ieder geval een mooie ervaring."