Volledig scherm
De Duitse baanwielrenner Theo Reinhardt won twee jaar terug de koers Hart van Oosterhout. Achter hem wordt plaatselijk favoriet Abe Celi tweede.

Subsidie teruggedraaid: streep door wielerronde Hart van Oosterhout

OOSTERHOUT - Geen wielerronde in Oosterhout dit jaar. Een maand voor aanvang van de jaarlijkse koers trekt de organiserende stichting Hart van Oosterhout de stekker eruit. De wielerronde haalt geen inkomsten uit entree of horeca en is daardoor afhankelijk van sponsors en subsidie. Door zuinig beleid moet het stichtingsbestuur nu eerder toegekende subsidies terugbetalen.

De wielerronde Hart van Oosterhout was een doorstart van de Ronde van de Molen, het oudste sportevenement in Oosterhout. Zeven jaar geleden werd het parcours verlegd van de wijk Slotjes naar de binnenstad. Maar volgens het bestuur vindt de horeca op de Markt het criterium van weinig toegevoegde waarde.

Kleine reserves

Twee jaar terug, toen de gemeente het subsidiebeleid tegen het licht hield, pleitte bestuurslid Bert Simonis van de wielerronde al voor vaste subsidies voor evenementen, die geen entree- en horeca inkomsten hebben en derhalve volledig afhankelijk van sponsoren en subsidie. Toen kreeg de wielerronde een bedrag van 6488 euro. Door zuinig om te springen met de centen, konden kleine reserves worden opgebouwd. De gemeente Oosterhout oordeelde daarop dat de wielerstichting met minder gemeentegeld toe kan, maar volgens een persbericht van de organisatie is dat alles ‘niet toereikend om verantwoord en veilig een wielerronde te organiseren.‘ 

Het besluit om de wielerronde niet door te laten is een moeilijk besluit geweest, aldus de organisatie. ,,We worden feitelijk afgestraft op ons zuinig gedrag‘’, schrijft het bestuur in een verklaring.

De ronde stond voor 1 september op de KNWU-kalender.