Volledig scherm
De partij cocaïne die in Raamsdonksveer werd onderschept. © Openbaar Ministerie

Twee keer zo lang de cel in als geëist voor smokkel 5200 kilo coke

DEN BOSCH - Voor de smokkel van in totaal ruim 5200 kilo cocaïne hebben acht verdachten celstraffen gekregen tot dertien jaar. De rechtbank in Den Bosch besloot donderdag de verdachten allemaal ruim twee keer zoveel straf te geven als het Openbaar Ministerie had geëist. 

Initiatiefnemer Sadik el A. kreeg met dertien jaar de hoogste straf. De voormalige beurshandelaar Florian van L. kreeg tien jaar cel, zijn compagnon Thomas K. 11,5 jaar.

De groep is verantwoordelijk voor twee transporten met samen bijna 4200 kilo coke in juli 2015. De drugs werden tussen de bananen naar Antwerpen vervoerd en daarna naar Geleen. Ook zit de groep achter een transport van ruim 1000 kilo coke, dat in december 2015 werd onderschept in een lading ananassap in Raamsdonksveer.

Onbegrijpelijk

K. en Van L. zijn donderdag na het vonnis meteen door de politie meegenomen en gevangengezet. De rechtbank noemde de eisen “onbegrijpelijk”.

Ze oordeelde dat “de strafeisen in geen verhouding staan tot de ernst van de feiten en de rol van de verdachten. Een straf conform de eis zou niet uit te leggen zijn aan de maatschappij”. 

De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan de deelname aan een criminele organisatie, drugssmokkel, witwassen en bedreiging.

Fruithandel

Van L. en zijn partner K. stonden aan het hoofd van de Dutch Global Trading Company (DGTC). Dat bedrijf haalde via verschillende onderaannemers de drugs naar Nederland en België. Dat was in opdracht van onder anderen Sadik el A. Vanwege de ingewikkelde bedrijfsstructuren heeft de strafzaak maanden geduurd. De inhoudelijke behandeling begon in september, de strafeisen dateren al uit oktober.

Van L. werkte in het verleden voor zakenbank Merrill Lynch en runde daarna zijn eigen advieskantoor Eureffect. Later ging hij in het vastgoed en uiteindelijk in 2015 in het fruit. Hij heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend.