Volledig scherm
Zorgcentrum Mauritsstaete in Geertruidenberg © archief BN DeStem

Unaniem: 'Geen vuurwerk bij verzorgingshuizen in Geertruidenberg’

GEERTRUIDENBERG - Rond de zorgcentra in de gemeente Geertruidenberg, zoals Mauritsstaete, komt een vuurwerkverbod. Althans, waarnemend burgemeester Jan Luteijn gaat zijn uiterste best doen om dat voor elkaar te krijgen. 

Die belofte deed hij de gemeenteraad, die unaniem instemde met een motie van Mirjam de Groot van Morgen! om vuurwerkvrije zones in te stellen op plekken waar kwetsbare of licht dementerende  mensen wonen. 

Zoals in Mauritsstaete en Hoge Veer. Tijdens de behandeling werd de doelgroep uitgebreid met Prisma-bewoners; ook 'kwetsbare’ bewoners, aldus De Groot.

Van streek

 Aanleiding om te vragen om meer ‘daadkracht’ van het gemeentebestuur is een bezorgde brief van de bewonerscommissie van Mauritsstaete. Daarin staat dat vuurwerk ieder jaar voor overlast zorgt in het tehuis waar ook licht dementerendenwonen.  ,,Bewoners raken van streek, worden uit hun slaap gehouden en de medewerkers hebben de handen vol aan het kalmeren van de bewoners.”

De Groot  was teleurgesteld in het antwoord van voormalig burgemeester burgemeester Willemijn van Hees dat handhaving geen zin zou hebben vanwege de geringe pakkans en de beperkte capaciteit. Dit nadat zij eerder had toegezegd met een voorstel te komen. 

Quote

Verwacht niet elke 24 uur bij elk verzor­gings­huis handhavers

Jan Luteijn, waarnemend burgemeester Geertruidenberg

Luteijn pakte de handschoen op, maar maakte meteen een voorbehoud. ,,24/7 controleren wordt ingewikkeld. Verwacht niet elke 24 uur bij elk verzorgingshuis handhavers". 

Om het vuurwerkverbod een kans van slagen te geven stelde De Groot voor om behalve de politie ook de BOA's te laten handhaven. Luteijn zei zich vooral in te zetten op communicatie, preventie en handhaving. Dat er een vuurwerkverbod zou worden ingesteld, kan al preventief werken, zei hij. Of, zoals Eric van Oosterhout van Keerpunt 74 een vergelijking maakte met een vrachtwagenverbod: ,,Ook al is het moeilijk te handhaven, het kan een groot effect hebben.”