Portret van zwemmer Maarten van der Weijden
Volledig scherm
Portret van zwemmer Maarten van der Weijden © ANP

Vier weetjes over de recordpoging van Maarten van der Weijden

OOSTERHOUT - Maarten van der Weijden is net een uur bezig om het wereldrecord 24 uur zwemmen op zijn naam te zetten. Dit doet hij natuurlijk niet zomaar, hier is een hele voorbereiding aan vooraf gegaan. Lees hier hoe hij zich klaar maakte voor een nieuw huzarenstukje.

1. Voorbereiding

Van der Weijden hield donderdag overdag vooral veel rust. Hij was thuis met zijn gezin en probeerde veel te slapen. Pas een half uur voor zijn start kwam hij het zwembad in. Dit deed hij om zo min mogelijk prikkels te hebben. ,,Hij kleedde zich daar vervolgens om, zijn vrouw smeerde zijn lichaam volledig in met vaseline om uitdroging te voorkomen en toen maakte hij zich klaar voor de grote poging”, vertelt woordvoerster Ingrid van Bruchem.

2. Niemand die hem tegenhoudt

De mensen uit de omgeving van Van der Weijden kennen zijn prestatiedrang. ,,Hij heeft een enorme drive om zich in te zetten voor het goede doel. Voor een goed doel haal je nooit genoeg geld op, daarom blijft hij doorgaan. Je zou misschien denken dat mensen hem wel eens ontmoedigen en vragen of het nou eens welletjes is geweest. Maar dit is Maarten en er is niemand die hem probeert tegen te houden”, aldus Van Bruchem.

Quote

Voor een goed doel haal je nooit genoeg geld op, daarom blijft hij doorgaan

Ingrid van Bruchem, woordvoerster

3. Toeschouwers

Toeschouwers die deze poging van dichtbij willen meemaken kunnen Maarten van der Weijden op donderdag tussen 19.00 uur en 24.00 uur komen aanmoedigen bij De Warande in Oosterhout. Op vrijdag is er toegang voor bezoekers van 14.00 uur tot de finish om 19.00 uur. Het boek ‘Maarten geeft alles’ dient hierbij als entreebewijs. Het boek is te koop voor 11 euro bij Blokker of bij de ingang van het zwembad. Van deze prijs gaat 9,46 euro naar onderzoeken op het gebied van kanker. Zo draagt het bezoek meteen een steentje bij.

Mensen die de recordpoging liever vanuit huis bekijken kunnen gebruikmaken van de livestream. De link naar de livestream is te vinden op de social kanalen van de Maarten van der Weijden Foundation. Ook dan is het mogelijk een bedrag te doneren door een SMS te sturen naar 4004 met de tekst ‘MAARTEN’. Het opgebrachte geld wordt volledig gedoneerd aan kankeronderzoek en -projecten.

4. Geen stress, maar wel druk

Quote

Hij is heel gedreven om het dit keer te halen

Ingrid van Bruchem, woordvoerster

Het is niet de eerste keer dat Maarten van der Weijden het zwembad induikt om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbreken. Al twee keer eerder probeerde hij het record van 101,9 kilometer te breken. Donderdagavond om 19.00 uur begon hij zijn nieuwe poging. ,,Hij wil heel graag dit record op zijn naam schrijven”, zegt Van Bruchem. ,,Hij is heel gedreven om het dit keer te halen. Stress is niet het juiste woord om zijn gevoel te omschrijven. Wel voelt hij een enorme druk om te presteren.”

De woordvoerster geeft aan dat zwemmen voor hem de enige manier waarop hij onderscheidend geld kan inzamelen voor kankeronderzoek. ,,Hij is een echte topsporter. Hij wil presteren en streeft ernaar om dit soort records op zijn naam te hebben.”