Vijf miljoen extra in de grond tegen
overstromingen na hoosbui, maar of het lukt?
RIJEN - Dat inwoners de wateroverlast beu zijn, is bekend. Gilze en Rijen stopt daarom de komende jaren zes miljoen euro extra in de grond. Rioleringen vervangen, regenwater afkoppelen en tegels uit de tuinen, groen erin. Maar er zijn te weinig ambtenaren. ,,Zorgelijk”, vond de commissie Ruimte.
Delen per e-mail
Het onderhoud van het riool gaat iedereen aan. Dat is vooral te merken bij de steeds vaker optredende overstromingen na een hoosbui. Rijen Noord-Oost kampt al meer dan tien jaar met volgelopen straten. Bewoonster Bianca Berrevoets was het zo beu dat ze een petitie begon. En nu staat een reconstructie op de agenda. Zo snel mogelijk, maar wanneer precies is nog onduidelijk.
In het nieuwe rioleringsplan voor de komende vier jaar is te lezen dat vooral het veranderende klimaat extra investeringen eist. In een motie had de raad gevraagd regenwater niet meer op het riool te lozen. Door afkoppeling verdwijnt dit schone water straks steeds minder in het riool en kan dit dus niet meer overstromen.
Wolfsweide
Dat is ook zonde omdat schoon water vies wordt en reinigen extra geld kost, of via een riooloverstort in bijvoorbeeld Wolfsweide komt. Bovendien ligt Rijen relatief hoog op zandgrond en is de grondwaterstand zo sterk gedaald dat in het centrum diverse putten droog staan en planten in tuinen het moeilijk hebben.
Vandaar de speerpunten voor de komende jaren. Door hemelwater op te vangen, tegels te vervangen door groen zodat meer water in de bodem dringt, meer bomen planten, watertonnen en vijvers in tuinen en andere maatregelen moeten de problemen kleiner worden.
Zorgen
De commissie Ruimte maakte zich ernstig zorgen dat er kennelijk anderhalve baan tekort is voor de uitvoering van het plan. Omdat er samengewerkt wordt met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau was bovendien de vrees dat deze gemeenten meeliften op kosten van Gilze en Rijen. Wethouder Aletta van der Veen zei dat inhuren van capaciteit wel lukte en kosten rechtstreeks verrekend moeten worden.
De wethouder zegde de commissie toe dat er voor de zomer een lijst komt die aangeeft wanneer welk project aan de beurt is. Dan wordt ook duidelijk hoe lang onder meer Rijen Noord-Oost, de Generaal Maczektunnel en winkelcentrum De Laverije nog met wateroverlast te kampen zullen hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Het vaccin voor de Oosterhoutse binnenstad?
Het moet bij Robin van der Helm thuis inmiddels een behoorlijke duiventil zijn. Zoveel veren kreeg de VVD-wethouder afgelopen week in de broek. Aanleiding was de aankoop van winkelcentrum Arendshof 2 door de gemeente Oosterhout. -
PREMIUM
Veerse haven zonder water is gemiste kans
Komt die waterbak er nu wel of niet? In Raamsdonksveer rollebolt de politiek al een tijdje over een waterbak in het centrum. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
De bieb is gesloten en tóch is het druk: ‘Voor een persconferentie komen mensen hamsteren’
De bibliotheken van Theek 5 zijn gesloten, maar toch is het druk. De afhaalservice voor boeken loopt als een trein. ‘De medewerkers hebben het er druk mee’.
-
Overlast na reconstructie Raadhuisplein, geen reden voor maatregelen
RIJEN - Klachten van omwonenden over te snel rijden en geluidoverlast door verkeer dat over busdrempels rijdt rond het Raadhuisplein krijgen geen vervolg als het aan B en W ligt. Twee onderzoeken wijzen uit dat er niet te hard wordt gereden en dat de geluidoverlast die wordt ervaren binnen de norm blijft, aldus B en W in een memo. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Berg afval bij Floralia Park: ‘Alsof iemand zijn schuurtje compleet met inhoud hier heeft gedumpt’
Puin, tuinstoelen, rommel uit een schuur: achter het Floralia Park in Oosterhout is dinsdagochtend een enorme berg afval gevonden. De troep lag op de groenstrook achter de A27, uit het zicht van voorbijgangers. Gezien de hoeveelheid moet het afval er met een vrachtwagentje zijn gedumpt.