Volledig scherm
PREMIUM
Op vliegbasis Gilze Rijen reikte burgemeester Boelhouwer vrijdag 31 januari de hittewimpel uit Warnsveld, de vorige houder van het hitterecord, uit aan commandant Defensie Helikopter Commando Robert Adang. Op de wimpel het wapen van Warnsveld, een afbeelding van het weerstation waar het record gemeten werd en - heel klein geborduurd - de recordtemperatuur. Het is de bedoeling dat het wapen van Gilze-Rijen, een afbeelding van de toren van de vliegbasis waar de temperatuur werd gemeten en de nieuwe recordtemperatuur op de wimpel worden geborduurd. © Pix4Profs/Johan Wouters

Vliegveld Gilze-Rijen door hitterecord nieuwe thuishaven van Warnsveldse hittewimpel

RIJEN - Hij hangt! De historische hittewimpel, die het Gelderse Warnsveld na een hitte-recordperiode van 75 jaar moest afstaan aan gemeente Gilze en Rijen, siert sinds gisteren de hoge muur van de Traditiekamer, een museum op vliegbasis Gilze-Rijen.

Een hitterecord van 40,7 graden maakte op 25 juli 2019 een abrupt einde aan het jaarlijkse hittefeest, dat recordhouder Warnsveld sinds 23 augustus 1944 vierde . Al die jaren wist geen enkel ander officieel KNMI-weerstation een hogere temperatuur te meten, dan de destijds gemeten 38,6 graden. Totdat afgelopen zomer hitterecord na hitterecord verbroken werd en vliegbasis Gilze-Rijen er met de twijfelachtige eer vandoor ging.