De goederenbank in Oosterhout kon een jaar geleden door een gift van de Lions Club en de Rabobank een nieuwe koelbus kopen. Nu is er dringend behoefte aan vriescapaciteit.
Volledig scherm
De goederenbank in Oosterhout kon een jaar geleden door een gift van de Lions Club en de Rabobank een nieuwe koelbus kopen. Nu is er dringend behoefte aan vriescapaciteit. © Pix4Profs / Johan Wouters

Voedselbank heeft snel vriesruimte nodig

OOSTERHOUT - De Goederenbank Baronie in Oosterhout heeft gebrek aan zowel koel- als vriescapaciteit. 'Het wordt tijd dat de overheid ons serieus neemt’.

Quote

Deze week heb ik 3200 broden af moeten slaan. Die konden we niet invriezen wegens ruimtege­brek. Dat is erg pijnlijk.”

Jan Kooijman, Coördinator Goederenbank Baronie.

,,Doodzonde", zegt coördinator Jan Kooijman: ,,We hebben al langer behoefte aan vriesruimte, maar juist in deze tijd worden we hier extra mee geconfronteerd. Steeds meer mensen komen financieel in de problemen. Niet iedereen krijgt volgende week geld van de overheid. We merken nu al dat meer mensen zich bij ons melden. Daarnaast bieden bedrijven voedsel aan dat vanwege de coronacrisis ineens beschikbaar komt. Deze week heb ik een aanbod van 400 kratten vol brood af moeten slaan. Het ging om 3200 broden. Die konden we niet invriezen wegens ruimtegebrek. Dat is erg pijnlijk.”

Er gaan wekelijks twintig pallets met voedsel naar onze klanten

Volgens Kooijman wordt het tijd dat de overheid de voedselbank als een volwaardig onderdeel van het systeem gaat zien. ,,We zijn blij als er bedrijven zijn waar we voedsel kunnen invriezen, maar erg praktisch is het niet. Je moet er extra naar toe rijden en die tijd hebben we eigenlijk niet. Het zou het beste zijn als we hier ter plekke meer capaciteit krijgen. De gemeente moet beseffen dat wij een compleet bedrijf zijn. Onze koelruimte is vergelijkbaar met die van Albert Heijn. Er gaan hier wekelijks twintig pallets vol voedsel naar onze klanten toe. Wij zijn al vijftien jaar een vitaal onderdeel van het systeem. Het wordt nu eens een keer tijd dat we serieus worden genomen. Er is bij ons behoefte aan 25 kubieke meter vriescapaciteit en 15 kubieke meter koelcapaciteit.”

Wij zien het belang van de voedselbank

Wethouder Marcel Willemsen denkt mee: ,,Ik heb Jan Kooijman in contact gebracht met een Oosterhoutse ondernemer die koel en vriescellen bouwt en wellicht wil helpen. Wij zien heel erg goed het belang van de Voedselbank en zullen ook zeker hulp bieden.” Op welke manier de gemeente hulp biedt, is niet duidelijk. Willemsen: ,,Als verbinden met het bedrijfsleven niet het gewenste succes heeft, pakken we het als gemeente op.”

Hulp aan de voedselbank

Wie de voedselbank aan vriesruimte kan helpen, mailt naar gb@stillearmoede.org of belt tijdens kantooruren met Jan Kooijman op nummer 06-43080639. De meest gevraagde voedselhulp is vers fruit en verse groente.