Volledig scherm
OOSTERHOUT - Bomenkap in 2009 aan de Bredaseweg in Oosterhout. © Johan Wouters

Voor burgers niet altijd duidelijk welke bomen gekapt worden bij kapvergunning

OOSTERHOUT - Bij kapvergunningen moet de gemeente duidelijker aangeven om welke bomen het gaat. Dat schrijft Hannie Broekhoven van Gezond Burger Verstand (GBV) aan het college van B en W. 

Overvallen

Quote

De meest volledige beschrij­ving van het gebied, zodat duidelijk is om welke bomen het gaat.”

Hannie Broekhoven, Raadslid Gezond Burger Verstand

Burgers voelen zich overvallen door de kap van sommige bomen. Als voorbeeld voert Broekhoven de kapvergunning aan die op 6 augustus dit jaar is afgegeven. Als locatie is aangegeven ‘Het kappen en vervangen van twintig bomen binnen de gemeente Oosterhout.’ ,,Op dat moment is het niet duidelijk om welke bomen het precies gaat.” Een inhoudelijke toelichting op de plannen kan wel digitaal aangevraagd worden, maar dat vindt Broekhoven niet handig.

Juiste informatie

Broekhoven: ,,De Nationale Ombudsman heeft in 2013 een rapport uitgebracht. De aanleiding was een klacht van burgers dat zij niet betrokken zijn geweest bij de afgifte van een kapvergunning. Is het college op de hoogte van dit rapport wat inhoudt dat de burger de juiste informatie krijgt en dat deze informatie klopt en duidelijk is?” 

Locatie niet te achterhalen

Broekhoven wil dat kapvergunningen voortaan uitgebreider beschreven worden. Bij de meeste vergunningen staat het adres of de straatnaam op de website van de gemeente, maar bij sommige teksten is de locatie niet te achterhalen. Broekhoven vraagt om ‘De meest volledige beschrijving van het gebied zodat het voor de burger duidelijk is om welke bomen het gaat.’

Laagdrempelige voorziening

Het raadslid vraagt of het college bereid is om mee te werken aan ‘een fatsoenlijke, laagdrempelige voorziening waar burgers op een gemakkelijke manier informatie uit kunnen halen.’ Het college heeft drie weken de tijd om te antwoorden.