Voorgebouw De Wildschut deze week plat

GILZE - Het voorgebouw van basisschool De Wildschut aan de Raadhuisstraat in Gilze wordt deze week gesloopt zodat hier de eerste fase van de nieuwbouw van de school kan beginnen. De aanwezigheid van vleermuizen levert geen nieuwe vertragingen op. Wel is er asbest gevonden, maar dat kan snel gesaneerd worden. 

Maandag moeten de kinderen weer naar school kunnen. Daarom wordt aan de achterzijde via de Alphenseweg een tijdelijke toegangsweg gemaakt. De bedrijfspanden aan de Alphenseweg, de zogenoemde locatie Sprangers, moeten nog wat langer blijven staan. Dat heeft te maken met de vondst van asbest in het witte pand in het midden. ,,Dat vertraagt de sloop met een week zodat het verantwoord gesaneerd kan worden. Dat levert geen problemen op”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Kiss-and-ride

Over tweeënhalve week is alles verwijderd wat volgens het sloopschema plat moet liggen. Een deel van de school blijft voorlopig staan. Die lokalen blijven in gebruik zodat de nieuwbouw in fasen uitgevoerd kan worden en het onderwijs kan doorgaan.  De sloop van de bedrijfspanden aan de Alphenseweg maakt het mogelijk om hier een kiss-and-ride zone aan te leggen. 

Kraamverblijfplaatsen

Uit het Flora- en Fauna-onderzoek is naar voren gekomen dat er geen kraamverblijfplaatsen van vleermuizen zijn aangetroffen in de gebouwen. Er komen wel vleermuizen in het gebied voor, maar die maken gebruik van de vorig jaar speciaal daarvoor aangebrachte nestkasten, laat de woordvoerder weten. 

Het sloopbedrijf werkt volgens een ecologisch plan. Wanneer bijzondere dier- of plantensoorten worden aangetroffen, kan dat betekenen dat het werk stil gelegd of uitgesteld moet worden. De gemeente krijgt dan een melding en komt kijken. Maar van extra uitstel lijkt dus geen sprake.  De gemeente hoopt dat de nieuwbouw na een reeks van tegenvallers en vertragingen na de zomer van volgend jaar klaar is.

Volledig scherm
De sloop van basisschool de Wildschut in Gilze is in volle gang. Rechtsachter is een glimp te zien van de tijdelijke locatie van de school. © Pix4Profs-Ron Magielse