Volledig scherm
De Burgemeester Holtroplaan. © Johan Wouters

‘Waarom moet monumentale boom sneuvelen bij Zuiderhout?‘

OOSTERHOUT - Waarom moet een monumentale boom sneuvelen voor parkeerplaatsen? Cees Noltee (Groen Brabant) wil van het college van B en W opheldering over de plannen bij de Burgemeester Holtroplaan en winkelcentrum Zuiderhout. 

De gemeente Oosterhout pakt dit gebied aan en wil het herinrichten. ,,Mij is ter ore gekomen dat bij Zuiderhout een monumentale boom moet wijken”, verklaart Noltee. ,,Dit omdat twee schuine parkeerplaatsen haaks worden aangelegd. Ik vind dit geen goede reden om een beeldbepalende en monumentale boom te kappen. Omdat monumentale bomen in zijn algemeenheid een juridische status hebben, worden ze beter beschermd zou je zeggen.“ Noltee heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. ,,Er zijn daar heel veel parkeerplaatsen. Eén plekje minder maakt dan toch niet zoveel uit? Zeker als dan de boom kan blijven staan.”

Noltee zou daarnaast zien dat het beter inzichtelijk is waar in Oosterhout monumentale bomen staan. ,,Sowieso moeten we bomen goed beschermen, in de wijk Oosterheide zijn toch al niet zoveel bomen meer.” B en W geven binnen enkele weken antwoord op de vragen. 

  1. Vrijwilligers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's
    PREMIUM

    Vrijwilli­gers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's

    Een fotografe werkt als vrijwilligster voor stichting STIWOT. De stichting beheert twee websites (stiwot.nl en tracesofwar.nl) met als taak het ‘vrij of zo goedkoop mogelijk verstrekken van informatie over de Tweede Wereldoorlog aan iedereen die daarin geïnteresseerd is’. Heemkundeclubs en andere organisaties gebruiken foto's van die sites voor hun eigen publicaties. De fotografe zet duizenden foto's van haarzelf op die site, om vervolgens aan clubs die deze foto’s gebruiken een rekening van honderden euro's te sturen. Paniek bij de clubs, want die hebben vaak nauwelijks geld.