Volledig scherm
De vestigingen van 't Hoge Veer in Raamsdonksveer vallen onder de zes locaties waar een vuurwerkverbod gaat gelden © BN DeStem

Weer vuurwerkverbod in delen gemeente Geertruidenberg

RAAMSDONKSVEER/GEERTRUIDENBERG - Voor de komende jaarwisseling worden er in de gemeente Geertruidenberg opnieuw vuurwerkvrije zones vastgesteld. Het worden er geen elf, zoals vorig jaar, maar zes. Dit keer wordt er niet gewerkt met een straal rondom een locatie, maar worden de concrete straten aangegeven. 

Ook komt de politie van het team Dongemond ( Altena, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout) met een vuurwerk-WhatsApp nummer. Daarop kan overlast gemeld  worden. ,,Hierdoor kan er direct gereageerd worden”, aldus burgemeester Marian Witte.

Het vuurwerkverbod geldt bij locaties waar kwetsbare mensen wonen, zoals woon-zorgcomplexen voor ouderen en woningen voor mensen met een handicap. In Raamsdonksveer gaat het om vestigingen van 't Hoge Veer en Prisma en in Geertruidenberg om Mauritsstaete van Riethorst Stormenland. 

Anders dan vorig jaar worden de plekken nu concreet aangeven. Er wordt niet gewerkt met een straal rondom een locatie, want dat was voor de politie en de BOA lastig handhaven, zegt de gemeente. Gekozen is voor het aanwijzen van een locatie met de daar omheen gelegen straten. Deze zijn ingetekend op een kaart zodat duidelijk is waar de vuurwerkvrije zone begint en eindigt.

De locaties zijn er minder dan vorig jaar omdat niet van alle vestigingen een reactie is ontvangen is of zij behoefte hebben aan zo'n vuurwerkvrije zones.Daarnaast overlappen een aantal vuurwerkvrije zones elkaar, waardoor hier één vuurwerkvrije zone van is gemaakt. 

In Geertruidenberg is vorig jaar voor het eerst geëxperimenteerd met vuurwerkvrije zones. Over de ervaringen zegt de gemeente dat een aantal locaties geen verschil heeft gemerkt , maar een aantal andere locaties  wel effect heeft ervaren. ,,Daar was beduidend minder overlast”, aldus burgemeester Marian Witte.

Quote

Er is voor de politie en de BOA’s nu meer mogelijk­heid om te handhaven op overtredin­gen

Marian Witte, burgemeester

Volgens haar zijn de vuurwerkvrije gebieden nu overzichtelijker. ,,Er is voor de politie en de BOA's nu meer mogelijkheid om te handhaven op overtredingen", aldus de burgemeester. De exacte locaties zijn ingetekend op een kaart zodat duidelijk is waar de vuurwerkvrije zone begint en eindigt. 

WhatsApp

In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling vormen de politie en BOA’s koppels op straat. Zij krijgen de instructie prioriteit te geven aan meldingen die komen vanuit de vuurwerkvrije locaties.

De politie start kort voor de jaarwisseling een pilot waardoor inwoners vuurwerkoverlast gemakkelijk kunnen melden via WhatsApp. Hierdoor wordt de pakkans vergroot. Volgens de politie heeft dit in een ander teamgebied geleid tot een verdubbeling van het aantal mensen dat een boete kreeg.