Wethouder Ariane Zwarts.
Volledig scherm
Wethouder Ariane Zwarts. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Wethouder Zwarts overleeft raadsdebat over rekenkamerrapport

GILZE-RIJEN - Wethouder Ariane Zwarts van de gemeente Gilze en Rijen heeft het raadsdebat over het rekenkameronderzoek naar de invoering van de nieuwe afvalinzameling overleefd. De meerderheid van de gemeenteraad bleef maandagavond achter de bestuurder van Gemeentebelang staan.

De oppositiepartijen (D66, Groen Gilze en Rijen en PvdA) dienden eerst een motie van wantrouwen in, maar zwakten die af tot afkeuring. Maar zelfs die ontbeerde de steun van de coalitie (Kern'75, VVD, CDA en Gemeentebelang). 

De oppositie trok fel van leer tijdens het debat. Mariëlle Doremalen (PvdA): "Een zware onvoldoende voor de wethouder. Er is sprake van een opeenstapeling van fouten en tekortkomingen. Het zou de wethouder sieren dat ze de verantwoordelijkheid neemt voor de gemaakte fouten.”

Ook fractieleider Frits van Vugt van D66 had forse kritiek op Zwarts. "Haar optreden heeft tot grote fouten geleid." Groen Gilze en Rijen: "De raad is heel slecht of niet geïnformeerd."

Quote

Er was onvoldoen­de ambtelijke sturing. Ook de wisseling van de vele projectlei­ders heeft het project sterk negatief beïnvloed

Corné Machielsen

De coalitiepartijen waren een stuk milder over hoe Zwarts heeft geacteerd. Kern'75 zag 'geen nieuwe zaken' in het rekenkamerrapport ten opzichte van wat al eerder naar buiten is gekomen over wat misging bij de nieuwe afvalinzameling. 

Fractieleider Corné Machielsen van Kern’75 onderschreef dat de wethouder het nodige te verwijten valt, maar wees vooral richting ambtelijke organisatie. “Er was onvoldoende ambtelijke sturing. Ook de wisseling van de vele projectleiders heeft het project sterk negatief beïnvloed." 

Geen goed toezicht

Zwarts eigen partij Gemeentebelang ging met geen woord in op de rol van de wethouder en vond dat de gemeenteraad geen goed toezicht heeft gehouden. Ook viel de ambtelijke organisatie het nodige te verwijten en was de projectleiding niet op orde.

Zwarts trok het boetekleed aan en liet weten dat het college van B en W alle conclusies van het rekenkamerrapport onderschrijft. "En ja, ik heb de totale eindverantwoordelijkheid over dit project. Maar er is geen enkele euro over de balk gesmeten. We balen er natuurlijk van dat het zo is gelopen, dit is een leermoment. Maar welke politieke conclusies hieraan verbonden dienen te worden, is aan uw raad.”

Quote

Ja, ik heb de totale eindverant­woor­de­lijk­heid over dit project. Maar er is geen enkele euro over de balk gesmeten.

Ariane Zwarts, Wethouder

Uit het rekenkamerrapport bleek dat de wethouder van de invoering van de nieuwe afvalinzameling een rommeltje heeft gemaakt. Zo was er op het totale beschikbare budget van een miljoen euro een overschrijding van zes ton. Met name de kosten voor communicatie en de ambtelijke kosten vielen fors hoger uit. Ook hield Zwarts te weinig toezicht op het proces.