Wijk GGZ’er moet overlast verwarde personen terugdringen
OOSTERHOUT - Om de overlast van verwarde personen in de wijken terug te dringen, heeft Oosterhout een zogeheten wijk GGZ-er aangesteld. Het gaat voorlopig nog om een proef.
Het terugdringen van de overlast door verwarde personen is nodig. Het aantal meldingen is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo kwamen er in 2017 in Oosterhout 238 meldingen binnen. Een jaar later is dat opgelopen tot 355 meldingen en vorig jaar 377 meldingen.
Beter bereiken personen met verward gedrag
,,De verwachting is dat de wijk GGZ-er bijdraagt aan het beter bereiken van personen met verward gedrag en toe te leiden naar passende zorg”, zo laat de gemeentewoordvoerder weten na vragen van BN DeStem.
Luisteren en de-escalatie
Neeltje Roggeband is in februari dit jaar als wijk GGZ-er begonnen. Roggeband werkt al 33 jaar voor GGz Breburg. De laatste drie jaren werkt ze in de gehele regio als specialistisch psychiatrisch begeleider met cliënten in de thuissituatie. Ze heeft dan ook veel ervaring met gecompliceerde problemen in de thuissituatie. Luisteren en de-escalatie zijn daarbij voor haar belangrijke uitgangspunten.
Samenwerken
Bij meldingen over verwarde personen kan de wijk GGZ-er, afhankelijk van de situatie, met de politie meerijden. Buiten de ritten met de politie werkt de professional ook samen met het Oosterhoutse netwerk van zorg- en welzijnspartners, het sociaal wijkteam, de wijkboa en met naasten en familieleden.
Eerste signalen zijn positief
De eerste signalen over de samenwerking met de politie sinds 1 februari zijn ‘positief’. ,,We staan uiteraard nog aan het begin van de pilotperiode die tot september zal lopen. De politie is onderdeel van de projectgroep die de pilot monitort en evalueert", aldus de gemeentewoordvoerder.
Minder meldingen
Sinds het aantal meldingen over verwarde personen is toegenomen, zetten steeds meer gemeenten een wijk GGZ-er in. Na een succesvolle proef, vorig jaar in Etten-Leur waar het aantal meldingen tijdens de inzet van de wijk GGZ-er flink is gedaald, hebben nu ook Geertruidenberg, Altena en Oosterhout een wijk GGZ-er aangesteld.
Zorgmijder
Roggeband wordt niet bij alle crisissituaties ingezet. ,,Wanneer interventies bij een zorgwekkende zorgmijder noodzakelijk zijn, is een team bemoeizorg actief. Dit team, bestaande uit medewerkers vanuit de GGD West Brabant, GGz Breburg, verslavingszorg Novadic Kentron en maatschappelijk werk. Zij zoeken de inwoner actief op en proberen deze toe te leiden naar passende zorg of ondersteuning.”
Crisiszorg
Bij problemen met een verward persoon kan 112 (bij hoge spoed) gebeld worden of het meldpunt crisiszorg West-Brabant (0800-5099). Beide nummers zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Ze konden de verleiding van het grote geld niet weerstaan', verdachten cokesmokkel Moerdijk horen forse straffen eisen
BREDA/MOERDIJK - ‘Letterlijk bereid om over lijken te gaan’. Het Openbaar Ministerie oordeelt hard over de acht verdachten van een omvangrijke cokesmokkel bij een fruitimporteur in Moerdijk, tegen wie vrijdag straffen zijn geëist variërend van 240 uur werkstraf tot acht jaar cel.Lage Zwaluwe -
PREMIUM
Bankzitter Boere baalt van zijn rol bij NAC: ‘Voor mij is dit gewoon een vervelende situatie’
Vier weken bleef hij verstoken van speeltijd. Woensdag maakte Tom Boere zijn rentree in het verloren oefenduel met Lierse. De spits had zich een ander begin voorgesteld bij NAC.Breda -
PREMIUM
Manegehouder uit Waspik verdacht van aanranding: eis 100 uur taakstraf
WASPIK - Een man uit Waspik wordt ervan verdacht een jonge vrouw te hebben aangerand in een manege in Waspik. Mogelijk was zij niet het enige slachtoffer. De verdachte zelf beweert dat het één groot complot tegen hem is.Waspik -
PREMIUM
Loopt de zorg in de soep met veel minder verpleegkundigen? ‘De mensen zijn er simpelweg niet’
BREDA – Het aantal aanmeldingen voor de opleiding verpleegkunde daalt fors, terwijl de zorg schreeuwt om handen. ,,Acties met slogans als ‘de zorg gaat op zwart’ helpen niet mee aan de beeldvorming”, zegt Corine Latour, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde.Oosterhout -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUMmet video
Hongerige Luc Marijnissen is klaar om na ‘klote blessures’ te strijden voor zijn plek bij NAC
Tijdens de heroïsche bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven (2-1 na verlenging) in januari speelde NAC-verdediger Luc Marijnissen 105 minuten, maar daarna verdween hij van het toneel. Tot woensdagmiddag. In het oefenduel met Lierse (3-4-nederlaag) liet hij zich zien met twee doelpunten.Breda -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”