Volledig scherm
© ANP XTRA

Zorgen in Dongen over huizenprijzen

DONGEN - De politiek in Dongen maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van betaalbare woningen in de gemeente. 

Dat bleek donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering.  Coalitie en oppositie waren opvallend eensgezind in hun zorgen over de stijgende prijzen van nieuwbouwwoningen. Die komen daardoor buiten het bereik van mensen met een modaal inkomen. 

Woningbehoeften

Zowel Joeri de Jong (D66) en Denise Kunst (VPD) kaartten dit probleem aan. De Jong vroeg zich bovendien af wat de mogelijkheden zijn van circulair bouwen. Die woningen worden zo gebouwd dat ze natuurlijke bronnen niet uitputten en de omgeving niet vervuilen. Kunst deed de suggestie om onderzoek te doen naar de woningbehoeften in Dongen. Angela Horsten (Dongense VVD) ondersteunde die vraag, maar zag ook graag meer variatie in prijs bij woningen in het wat duurdere segment, om doorstroming te vergemakkelijken.

Wethouder Maarten Pieters moest erkennen dat hij weinig invloed had op de prijzen van woningen. Wel gaf hij aan dat de plannen voor de Noorderlaan, de Julianalaan en de Waspikseweg ruimte bieden voor de bouw van goedkopere woningen, zij het met een slag om de arm. Door stijgende grondprijzen worden nieuwbouwwoningen automatisch duurder. Daarnaast vreesde hij dat ook circulair bouwen een negatieve invloed zou hebben op de prijs van de woningen. 

Variatie

Joeri de Jong wilde hem daar graag over bijpraten. Pieters zag de noodzaak van een onderzoek naar de woningbehoeften in Dongen, aangezien de huidige gegevens gedateerd zijn. De variatie in duurdere woningen is een kwestie van de markt, zei hij. 

Bezorgdheid was er ook over de jeugdzorg. Raadsleden waren ontevreden over het feit dat organisaties op het gebied van jeugdzorg blijkbaar slecht samenwerken, en dat cliënten minder snel geholpen worden dan voorheen. Het aantal cliënten dat via Entree wordt doorverwezen naar een hulpverlener blijkt laag te zijn, terwijl dat in vergelijking met andere gemeenten veel meer gebeurt via een huisarts. Wethouder Petra Lepolder hield hen voor dat doorverwijzing via de huisarts niet per se slecht was.

  1. Boerenleven
    Boerenpraat

    Boerenle­ven

    MADE - Wanneer je een boer vraagt uit te leggen wat zijn beroep inhoudt, zal hij al snel zeggen dat boeren geen beroep is. Het is een manier van leven. Het wonen, leven en werken op een boerderij is veel meer met elkaar verweven dan bij welk ander vak ook. Natuurlijk, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en bij thuiswerkers ligt wonen en werken vaak dichtbij elkaar. Maar vooral de levende have, het weer en het wisselen van de seizoenen maken het leven op een boerderij erg onvoorspelbaar.