REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Afhankelijkheid Europa van China is veel te groot

OpinieDe EU is te naïef geweest over de afhankelijkheid van Russisch gas. En hetzelfde dreigt met China. Europa moet als team gaan opereren en een eigen, strategische industriepolitiek voeren, stelt Tom Berendsen.

56 reacties

 • glj antonissen

  2 maanden geleden
  ik zou zeggen Nederland hou het bij Onze Eigen producten , En op gebied van electronica hebben wij China niet nodig , genoeg ingenieurs en kopstukken hier in eigen land !
 • H Weijers

  2 maanden geleden
  Er waren tijden toen 10 miljoen inwoners en kon ons land zijn eigen broek ophouden na de intrede van de EU is alles naar de kloten gegaan overgeleverd aan het extreem kapitalistische systeem. Groenten en vlees uit eigen land en nu zijn we overgeleverd aan plofkippen, En China het land waar mensen en kinderen nog allen werken, en de wereld beheersen om zich overal in te wroeten, gronden gebouwen bedrijven kopen en nu bijna 18 miljoen inwoners worden de eigen boeren uitgekocht in #zieklandNL
 • Harm Platz

  2 maanden geleden
  De laatste 30 jaar is onze economie enorm gegroeid middels de laagste energie kosten ter wereld via een gaspijp en enorm lage arbeids kosten die we importeerden. Daarop is onze welvaart gebouwd. De Amerikanen hebben een alternatief nodig omdat de wereld steeds minder de olie wil betalen met dollars. Hiervoor dwingt men Europa om zaken met hen te doen ook al gaat dat de welvaart van Europa enorm onderuit schoffelen.
 • Adriaans

  2 maanden geleden
  Nederland was in 1500 tot 1900. Een wereldmacht. Maar na 1945 is alles afgebroken ten gunste van onze bevrijders. Die eigelijk onze nieuwe baas is geworden. Wij moeten doen wat usa ons verteld en daar gaat onze vrijheid. Europa heeft alles weg gegeven wat onze voorouders sinds 1500 hebben opgebouwd cq veroverd. Al onze overzeese gebieden met veel grondstof weg. En zijn die mensen daar beter van geworden. Dacht het niet.. Alles voor het groot kapitalistische macht
 • Mentjox

  2 maanden geleden
  Als je iets produceert wil je dat ook kwijt dat geldt ook voor CHINA zij hebben misschien wel het een en ander aan grondstoffen maar als er niks mee kunt wat http://dan.Er heerst nog veel armoede en onrust in China door onderdrukking dat wordt erger als China zijn producten niet kwijt kan.