Volledig scherm
© AD

Afschaffing basisbeurs was nergens goed voor

Een ruime Kamermeerderheid wil het huidige leenstelstel voor studenten aanpassen. Jongeren die echter hopen dat de basisbeurs snel weer wordt ingevoerd, komen bedrogen uit. 

Quote

Afschaf­fing van de basisbeurs was een oplossing voor een probleem dat niet bestond

Elke partij wil iets anders. En ondertussen wordt het geld dat was bedoeld voor het verbeteren van het onderwijs gestoken in hobbyprojectjes van universiteiten en hogescholen.

In 2014 werd de basisbeurs afgeschaft. Het was een oude wens van linkse partijen die het oneerlijk vonden dat elke student (ongeacht het inkomen van de ouders) een beurs kreeg. Van studenten kon best worden gevraagd meer te betalen voor een studie waar ze later een goede baan mee kregen. Met steun van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks ging er zo een streep door de basisbeurs. Sindsdien moet bijna elk kind dat na de middelbare school naar een hbo of universiteit gaat zelf alles lenen. Alleen kinderen van lagere inkomens houden nog recht op een gift. Desondanks constateerde het CBS dat er sindsdien minder kinderen uit bijstandsgezinnen na de havo doorstroomden naar het hbo.

En met het circa half miljard euro dat er met afschaffing van de basisbeurs werd bespaard, zou de kwaliteit van het hoger onderwijs worden verbeterd. Jaren waren nodig om dat te regelen. Schoolbesturen mochten zelf met studentenvertegenwoordigers plannen indienen. De eerste vijftien zijn inmiddels goedgekeurd door de minister. Zo gaat de Rotterdamse kunstacademie Codarts gratis Nederlandse lessen geven aan buitenlandse studenten. De Radboud Universiteit verruimt de openingstijden van de universiteitsbibliotheek waar ook meer studiewerkplekken komen. En de Hogeschool Inholland schept een fonds waar studieverenigingen hun eigen projectjes uit kunnen financieren. Allemaal hartstikke sympathiek. Maar is dit waarvoor alle jongeren hun beurs hebben ingeleverd? Ook de kinderen van heel veel ouders die het helemaal niet zo breed hebben?

Afschaffing van de basisbeurs was een oplossing voor een probleem dat niet bestond. Maar afschaffing heeft wel échte problemen veroorzaakt. Studenten worden opgezadeld met een enorme studieschuld en de toegankelijkheid van het onderwijs is niet verbeterd. Partijen moeten zich de ogen uit hun kop schamen en het snel eens worden over een alternatief.