Afstand tot politiek nóg groter door de noodwet
OpinieHet kabinet wil met de tijdelijke noodwet, die op 1 juli zou moeten ingaan, wettelijke basis geven aan de coronamaatregelen van de afgelopen tijd. Maar besturen per decreet past niet in Nederland, stelt Henk Krol.
Delen per e-mail
Het kenmerk van de nu door het kabinet voorgestelde noodwet is dat die ervoor zorgt dat in de toekomst niet alle regels eerst door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd hoeven te worden.
In oorlogstijd is dat gebruikelijk. De afgelopen maanden waren er enkele van zulke noodwetten nodig om de strijd tegen corona aan te gaan. De noodwet die nu wordt voorbereid geeft het kabinet veel vrijheid om aanvullende maatregelen te nemen. Dat mag natuurlijk geen vrijbrief worden. In feite maak je daarmee de democratie monddood. Daarom is het beter dat zulke noodmaatregelen, die vaak diep ingrijpen in grondwettelijke vrijheden van burgers, voorgelegd worden aan de beide Kamers.
Een veelgehoorde klacht in menig huiskamer: ze doen maar wat daar in Den Haag
Het kabinet ziet dat kennelijk anders. Dat wil de huidige noodmaatregelen - zoals bijvoorbeeld de aangepaste verplichtingen voor de horeca en het stilleggen van voetbalwedstrijden en concerten - steviger verankeren. Daarom wil dit kabinet van VVD, CDA, D66 en CU meer bevoegdheden om - met het oog op een eventuele tweede coronagolf - nieuwe maatregelen te kunnen nemen, zonder eerst toestemming te moeten vragen aan soms lastige Tweede Kamerleden. Daar zit een gevaar in, zo concludeert ook de Raad van State. Houd het bij noodwetten, die korte tijd van kracht zijn, is het advies. Vastleggen in een meer permanente wet is volgens dit hoge adviesorgaan helemaal niet nodig. En toch wil dit kabinet zo'n wet met stoom en kokend water nog vóór 1 juli door de Tweede en Eerste Kamer jassen. Niet alleen de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak zijn kritisch.
Ook de Nederlandse Orde van Advocaten smeekt: niet doen. ,,We maken ons zorgen over zorgvuldigheid en kwaliteit." En hoewel deze plannen voor een wetsvoorstel nog niet officieel zijn gepubliceerd, is het verzet ertegen groeiende. Zowel organisaties, wetenschappers als burgers laten massaal weten dat dit veel te ver zou gaan.
Besturen per decreet past niet in het moderne Nederland. Onze democratie floreert dankzij de parlementaire controle. De kloof tussen burger en overheid is nu al veel te groot. Een veelgehoorde klacht in menig huiskamer is: ze doen maar wat in Den Haag. Naar ons wordt niet geluisterd. Over enkele weken zou de meer permanente noodwet al van kracht moeten worden.
De Partij voor de Toekomst zal zich er met hand en tand tegen verzetten. Maar het zou goed zijn wanneer ook aanhangers van andere partijen aan hún volksvertegenwoordigers en aan het kabinet, in het bijzonder de ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken, Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en De Jonge van Volksgezondheid, zouden laten weten dat deze nieuwe wet niet past in een land waar de grondrechten van burgers hoog staan aangeschreven. Of moet ik vrezen: stonden aangeschreven?
Henk Krol is fractievoorzitter van KvKA / Partij voor de Toekomst in de Tweede Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
13
Reacties op volle parken: ‘Ik erger me dood aan de verwende, onopgevoede jeugd’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 26 februari in de krant verschenen over onder meer de kritiek op Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en de volle parken. -
Opinie
Verkiezingen gaan ook over het eerlijke wonen
De woningmarkt is een groot belangrijk onderwerp bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat moet ook, want er is heel wat aan de hand, stelt Laurens Ivens. Al heeft niet iedereen dezelfde oplossingen. -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers. -
PREMIUMColumn Saskia Noort
Anderhalve meter is amperhalve meter geworden en de avondklok is er om te ontduiken
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster ziet de steun voor de coronamaatregelen afnemen. ,,De eenzaamheid, het afgesloten zijn en de uitzichtloosheid zijn niet meer te dragen.’’ -
3
Reacties op interview Klaver: ‘Hij presenteert de introductie van beleggersbelasting als links beleid’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 22 februari in de krant verschenen over onder meer het interview van Jesse Klaver en de blunder van Wopke Hoekstra.
-
Commentaar
Wat een jaar was dit
Zaterdag precies een jaar geleden werd de eerste coronapatiënt ontdekt in Nederland. Dit is héél in het kort wat er daarna gebeurde, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn?