Debby Gerritsen.
Volledig scherm
Debby Gerritsen. © Kee&Kee

Als het kind ‘stop’ zegt gaan ouders vaak door met kietelen, maar daarmee overschrijd je hun grens

Podcast Zij zegtIn de wekelijkse podcast en column Zij zegt kijkt AD-columnist Debby Gerritsen vanuit een vrouwelijk perspectief naar het nieuws van de afgelopen week. Wat viel op? Hierover praat ze met een vast panel van vrouwelijke experts. Deze week is seksuoloog drs. Nynke Nijman te gast om te praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag: ‘We moeten het hebben over consent.’ Luister mee!

88 reacties

 • H. Ruitenbroek

  3 maanden geleden
  Los daarvan is het ook behoorlijk onhygienisch om vrouwen in hun billen te knijpen. Als ze net hebben zitten kakken en het WC-papier was op dan heb je zomaar poep aan je hand. Yuk!
 • S bisseswar

  3 maanden geleden
  Dit is een eyeopener. Het vraagt om grote mate van inlevingsvermogen en tegelijk afstand te kunnen observeren als je (als grens overschrijder) in zo'n situatie zit. Niet veroordelend bedoelt. Samengevat vraagt het om een gigantische bewustzijnsniveau. Hormonen bepalen enerzijds onze gedrag en keuzes. Anderzijds en vraag mij af of compassie aan te leren is. Voor mij in ieder geval iets om meer op te letten.
 • R.A Vuuren

  4 maanden geleden
  Heb het al eerder gezegd, dit land en de mensen zijn gek aan het worden! Geen tik meer op je vingers of een klap van Pa en Ma als je iets uitgevreten had. Niks mis mee, ben er wijzer en sterker van geworden. Ja absoluut tegen sexueel geweld en ongepast gedrag. Maar dit gezwam en watjes gedrag, nee dat gaat me echt te ver
 • Annemieke Herik

  4 maanden geleden
  Eens...zo heb ik vanaf het begin mijn kinderen geleerd dat ze niet iedereen een kusje hoeven te geven. Ook oma niet en zelfs mij niet als ze dat niet wilde. Ik heb daar zoveel commentaar op gehad! Ik zei toen al en dat is 32 jaar geleden.... Ik leer mijn kinderen dat Een handje geven beleefd is, een kusje moeten geven terwijl je dat niet wilt of geen zin in hebt, is dwang en leert een verkeerde les denk ik.... Vind ik...
 • Velu

  4 maanden geleden
  Toch zit er wel wat in, niet kietelen wanneer een kind stop zegt. Ik had vroeger een oom die het leuk vond bijvoorbeeld mijn arm vast te houden. En dan doorging wanneer ik stop zei. Hij deed niets onbetamelijks, maar leuk vond ik het niet. Tot ik een keer mijn nagels in zijn vel zette tot hij losliet. Zijn hand zat met bloed. In die tijd, jaren zestig, was ik stout, maar het was wel afgelopen. Niet alles hoeft sexueel te zijn om vervelend te zijn. Bij een lollige oom gaat het om macht.