Als je slechtziend bent, kun je nu geen kant op
OpinieVoor mensen die blind of slechtziend zijn, is weinig of niets geregeld tijdens de coronacrisis. Lotte de Bitter schreef een open brief aan premier Rutte om duidelijk te maken hoe het voor haarzelf uitpakt.
Delen per e-mail
Geachte Premier Rutte, mijn naam is Lotte de Bitter, en ik ben één van de vele Nederlanders die getroffen wordt door de coronacrisis. Niet omdat ik besmet ben geraakt, mijn baan verloor of een dierbare heb verloren, maar omdat de maatregelen voor mij een onleefbare situatie creëren in mijn dagelijks leven.
Ik ben maatschappelijk blind, jong en alleenstaand (maatschappelijk blind is iemand met minder dan 5 procent zicht of een gezichtsveld van minder dan 10 graden, red.).
Ik voel me afgesloten, ingesloten en opgesloten, nu nog meer dan voorheen
Ik woon in een fijn appartementje in Eindhoven en was gewend om mijn leven zoveel mogelijk zelfstandig te leiden. Ik heb werk, reisde met het ov het hele land door, deed mijn eigen boodschappen met hulp van een supermarktmedewerker en vroeg hulp aan mijn naasten waar nodig.
Eigenlijk alles wat je van een 28-jarige zou verwachten.
Dit veranderde compleet toen de maatregelen ter bestrijding van verspreiding van Covid-19 zo streng werden. Mijn onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid werden ingeperkt, misschien nog meer dan die van de gemiddelde Nederlander.
Natuurlijk begrijp ik dat er snel actie moest worden ondernomen om te zorgen dat het virus zo min mogelijk mensen besmet, maar ondertussen zijn we twee maanden verder en ik voel me 'vergeten.'
Als ik u en uw collega's op tv hoor spreken over eenzame ouderen die hun dierbaren niet kunnen zien en overlijden met een tablet in hun hand, dan is dat hartverscheurend. Maar zij zijn niet de enigen. Ik voel me afgesloten, opgesloten en ingesloten. Weggerukt uit een samenleving die normaal gesproken al sneller gaat dan ik kan bijhouden.
Ik heb geen angst om ziek te worden, mijn angst is gericht op de periode als de maatregelen weer wat versoepeld worden. Ik kan niet zelfstandig naar een supermarkt, omdat ik de medewerker die 1,5 meter voor me loopt, niet kan volgen. De tape op de grond is niet voelbaar met een taststok. Schotten van plexiglas zijn voor mij compleet onzichtbaar. De NS richt een '1,5 metertrein' in die totaal niet 'blind-proof' is.
De oplossingen lijken voor de hand liggend: boodschappen via internet, iemand anders naar de winkel laten gaan, reizen met reis-assistentie. Maar dat is niet in elke situatie reëel.
Onze samenleving wordt steeds visueler. Logisch. Het doet mij veel verdriet om te zien dat ook de maatregelen die uw OMT treft, vooral opgaan voor hen die goed zien. Ik ben bezorgd hoe ik mijn plekje moet gaan vinden in deze nieuwe samenleving, van wie niemand weet hoelang die zal bestaan.
Premier Rutte, mijn vraag is of u ook eens zou willen stilstaan bij de consequenties die alle maatregelen hebben voor dat deel van de bevolking dat misschien wel het hardste wil van allemaal, maar op dit moment gewoonweg niet kan: de blinden en slechtzienden.
Lotte de Bitter, Eindhoven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Opinie Waarschuw bij digitaal schoonheidsexperiment
Schoonheidsexperimenten via apps als Instagram, TikTok of Snapchat leiden tot stoornissen, stellen trendanalisten Sander Duivestein en Thijs Pepping van Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van IT-dienstverlener Sogeti . Gebruik waarschuwingen, zoals bij pakjes sigaretten. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Opinie Arbeidsmigrant is vaak sluitpost vleesindustrie
Nederland moet in navolging van Duitsland een wet krijgen die het vleesproducenten onmogelijk maakt arbeidsmigranten onveilig te laten werken tegen lagere lonen dan Nederlandse krachten, stelt FNV-bestuurder John Klijn. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
-
Commentaar Het is ongehoord, het is strafbaar, maar Trump doet het een uur lang
Na vier jaar lijkt het te wennen, maar Trumps druk op verkiezingsambtenaren is ongekend en ontluisterend, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Commentaar Nederland verrommelt. En daar kan alleen Nederland iets aan doen, niet de gemeente Rijssen of Sappemeer
In Nederland heeft elk dorp al zo ongeveer zijn eigen bedrijventerrein. Moeten daar nu ook nog een paar 250 meter hoge windmolens bij, vraagt Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
frank in quarantaine Oproep: op een schaal van een tot tien, hoe zijn uw dagen?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 112. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.