Volledig scherm
© ANP XTRA

Alstublieft minister De Jonge, zorg voor verzorgingshuizen!

OpinieRaghnild Grouwstra uit Vriezenveen is al tien jaar mantelzorger voor haar ouders. Zij doet in een open brief een dringend verzoek aan minister Hugo de Jonge om het verzorgingshuis in ere te herstellen.

Geachte minister De Jonge, beste Hugo,‎ Toen ik mijn dromen voor het nieuwe jaar overpeinsde, kwam ik tot één wens. De droom die al jaren op mijn verlanglijst staat: een eigen leven. De enige die hier echt wat aan kan doen, ben jij, Hugo.

Ik ben al meer dan tien jaar mantelzorger voor mijn ouders. De laatste vijf jaren zeer intensief. Ik ben zelf ziek, maar spendeer al mijn bruikbare uren aan die mantelzorg. Nu voor de tweede keer in drie jaar een burn-out dreigt, wordt het toch echt tijd dat iemand anders dit overneemt.

Nee, mijn vraag is niet of jij dit gaat doen, Hugo, ik snap dat je als minister weinig tijd hebt. Vandaar dat ik een indicatie WLZ ('Wet langdurige zorg') voor mijn ouders heb aangevraagd. Zij staan nu op de wachtlijst van een verpleeghuis. Het duurt minimaal een jaar. Of langer! Tenzij een spoedopname nodig is.‎

Quote

Mijn ouders staan minstens een jaar op de wachtlijst voor het verpleeg­huis

In gesprek met het management van het verpleeghuis, Trivium Meulenbelt Zorg, leerde ik veel. Zij willen wel. Zij staan volledig voor hun missie om goede zorg te leveren aan wie het nodig heeft. Maar zij hebben het geld, noch de middelen om de wachtlijsten in te korten.‎Ze krijgen steeds meer regeltjes opgelegd, kampen met onderbezetting van personeel, overbezetting qua bedden en zien de misère in de verpleegzorg alleen maar groter worden. Daarom kiezen ze voor kwaliteit en moeten ze cliënten weigeren of op lange wachtlijsten plaatsen.

Dit is een organisatie in het oosten van het land, in het westen is de toestand nog veel schrijnender.‎

Een nieuw overheidsidee om mensen voor te bereiden op een verpleeghuis en mantelzorgers te ontlasten is de 'deeltijdverpleeg'. Een cliënt wordt een halve week opgenomen. Klinkt leuk, werkt voor geen meter. Eén kamer, één bed, cliënt A drie dagen, cliënt B drie dagen. Eén nacht het bed onbezet. Maar wat als A niet meer naar huis kan, waar blijft B dan?

Hugo, toe, heeft niemand daarover nagedacht?‎

Wat we missen, zijn verzorgingshuizen of een woonvorm voor ouderen die hierop lijkt. Iemand heeft ooit bedacht dat verzorgingshuizen te duur waren.

Wat een miscalculatie! De thuiszorg die nu wordt geboden, is vaak niet voldoende. Er gebeuren meer ongelukken met ouderen in huis, doordat ze niet de juiste zorg krijgen. Overbelaste mantelzorgers vallen uit en komen in de WIA terecht. Dat is al met al vele malen duurder

Hugo, wat moet ik? Ben ik dom geweest door mijn ouders (met liefde) al mijn uren te geven? En wat moeten de verpleeghuizen die altijd de zwartepiet krijgen, maar alleen goede‎ zorg willen leveren en het niet meer kunnen?

Hugo, wil jij verzorgingshuizen nieuw leven inblazen, onze dromen voor 2020 doen uitkomen en komen met dé oplossing?