Arbeidsmigrant is vaak sluitpost vleesindustrie
OpinieNederland moet in navolging van Duitsland een wet krijgen die het vleesproducenten onmogelijk maakt arbeidsmigranten onveilig te laten werken tegen lagere lonen dan Nederlandse krachten, stelt FNV-bestuurder John Klijn.
Delen per e-mail
De vleesindustrie is ziek. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de arbeidsmigranten zijn. Hun kansloze bestaan als het gaat om waardering, veiligheid en zekerheid.
Het gemiddelde jaarloon is 10 mille lager dan bij een vaste medewerker
Ze worden slecht betaald, werken vaak onder onveilige omstandigheden en ze hebben geen zicht op vast werk. Ze zijn handelswaar, de vaste winstmarges van de vleesbazen. Van de 12.000 medewerkers in deze sector is 62,5 procent arbeidsmigrant; dat zijn 7500 mensen. FNV is tegen de rechtsongelijkheid bij de werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland. Ik roep het kabinet op om het voorbeeld van Duitsland te volgen, waar op 1 januari een nieuwe wet in werking is getreden. De vleesindustrie moet daar de mensen verplicht in dienst nemen. Dit is naar mijn mening de enige oplossing om ook onze vleessector gezond te maken.
Arbeidsmigranten mogen geen handelswaar zijn, maar moeten onder veilige arbeidsomstandigheden tegen een eerlijk loon hun werk kunnen doen. Wie hebben baat bij de huidige situatie? De vleesbazen. Zij kiezen welbewust voor een constructie waarbij arbeidsmigranten niet direct bij hen in dienst zijn. Daar verdienen ze op. Hoe? Dit is de praktijk: een vaste (lees: Nederlandse) medewerker zit bijna altijd in de juiste schaal en op de juiste trede in die schaal. Hij zit minimaal in schaal c met een salaris van 14,28 euro per uur. Het gemiddeld jaarloon van een vaste medewerker bedraagt ongeveer 32.500 euro op jaarbasis. Een flexkracht (lees: arbeidsmigrant) wordt bijna altijd in loongroep b betaald en start op 10,68 euro. Deze werknemer groeit hooguit door naar 11,90 euro en is daarna niet meer nodig.
Tijdelijk, welteverstaan. Want vervolgens komt diezelfde werknemer terug via een ander uitzendbureau om opnieuw onderaan te beginnen. Gemiddeld jaarloon, 22.500 euro. Dat scheelt 10 mille op jaarbasis. Kassa! En daarmee is de arbeidsmigrant handelswaar en het echte vet op de botten van de vleesbazen. Dus moeten arbeidsmigranten rechtstreeks in dienst komen bij de opdrachtgever, met een normaal contract.
De flexcontracten moeten worden teruggebracht naar maximaal 20 procent per bedrijf, voor opvang van pieken in werkdruk en bij ziekte. Er moet een wet komen waarin dit is vastgelegd. En daarin moet ook komen te staan dat de vakbonden het recht hebben om met medewerkers te praten in de kantines. Het is niet voor niets dat vakbondsleden steevast toegang tot hun bedrijf wordt ontzegd.
Ik roep het kabinet op hiervoor een wet zoals in Duitsland te ontwerpen, zodat de vleessector dit jaar al een gezonde bedrijfstak wordt. Waar alle medewerkers worden gewaardeerd gelijk aan het vitale beroep dat ze uitoefenen. Een arbeidsmigrant is geen handelswaar, maar een medemens die zelf vet op zijn botten verdient.
John Klijn is FNV-bestuurder Voedingsindustrie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reactie op basisscholen: ‘Laat alle leerlingen de huidige klas nog een jaartje doen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die woensdag 13 januari in de krant verschenen over onder meer de coronaregels en het verkiezingsprogramma van de PVV. -
PREMIUM
Twingo blaast na bijna 30 jaar laatste adem uit
Hij was met zijn schattige, kleurrijke design bij zijn debuut in 1993 een auto om te zoenen. Een hele generatie groeide ermee op. Maar Renault trekt nu de stekker eruit: de Twingo verdwijnt. -
16
Reacties op val kabinet: ‘Nederland moet niet willen dat Rutte kan terugkomen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 18 januari in de krant verschenen over onder meer de zonneparken en de val van het kabinet. -
PREMIUMcolumn
Waarom een pardon ook voor andere mensen in de schuldenhel geen gek idee is
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
Opinie
Nú kan de Kamer Mark Rutte dwingen tot meer openheid
Vandaag stemt de Tweede kamer over een motie van Frank Wassenberg. Hij wil dat er transparantie komt over de financiering en de openstelling van Kroondomein het Loo, waar de koning jaagt.
-
PREMIUM
Eenzaamheid door thuiswerken: ‘De hele dag alleen met de kat’
Wie thuiswerkt en alleen woont, heeft gedurende de dag maar weinig aanspraak. Gesprekken via de telefoon of het beeldscherm zijn oppervlakkig en gaan alleen over werk. Hoe zorg je als thuiswerker dat je niet wegkwijnt? -
PREMIUM
(Bijna) alle Japanse zoutjes in Europa komen straks niet uit Tokio, maar uit... Hazerswoude
Japanse zoutjes, wie kent ze niet! En waar komen ze vandaan? Uit Hazerswoude-Dorp, daar verrijst een state of the art verpakkingsfabriek voor Japanse mix en een heleboel aanverwante producten. En dat is goed nieuws voor de regio. -
Opinie
De 1,5 meterschool is hét antwoord op dilemma
D66-raadsleden Ilana Rooderkerk (Amsterdam) en Fonda Sahla (Den Haag) luiden - gesteund door vele anderen - de noodklok over kinderen in het basisonderwijs die steeds meer in de knel komen.