Volledig scherm
© ANP XTRA

Belastingdienst heeft ons in toeslagaffaire kaalgeplukt en vernederd

OpinieMorgen debatteert de Kamer met staatssecretaris Menno Snel over de toeslagenaffaire. Veel ouders zijn ten onrechte als fraudeur behandeld. Negen gedupeerden willen met premier Mark Rutte in gesprek.

Het is voor ons nauwelijks te bevatten dat de Belastingdienst ons jarenlang onterecht beschuldigde van fraude en daarmee ons hele leven op zijn kop kon zetten.

Wij hebben verschillende verhalen, maar we hebben als ouders één ding gemeen: van de ene op de andere dag moesten we tienduizenden euro's terugbetalen, zonder te weten waarom. Sommigen verloren hun werk, anderen hun huis. Er werd beslag gelegd op ons loon, en we kregen geen toeslagen meer omdat die verrekend worden met de fraudeschuld.

Wat voor ons allemaal geldt, is dat onze kinderen hier enorm onder lijden. Door stress en armoede kunnen wij niet de ouders zijn die zij verdienen. Wij voelen ons eenzaam en opgejaagd. We konden het gevecht met de machtige overheid simpelweg niet winnen. Het is niet te bevatten dat de Belastingdienst zo lang door kon gaan en zo veel schade kon aanrichten.

Quote

We konden het gevecht met de machtige overheid simpelweg niet winnen

Er is beloofd dat we onze dossiers krijgen. Er ligt een harde uitspraak van de Raad van State dat de menselijke maat moet worden toegepast. En er is het snoeiharde oordeel van de commissie-Donner dat de Belastingdienst institutioneel vooringenomen heeft gehandeld. Er zijn verschrikkelijke zaken naar buiten gekomen over de handelwijze van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Ze gaven zichzelf een licence to disturb en spraken over 'afpakjesdag'.

Dit veroorzaakte diepe krassen in onze ziel. Ons bestaansrecht was ons al ontnomen, maar het is een slag in het gezicht als je leest dat dit op een zo vernederende wijze gebeurde.

Beste minister-president, we weten dat u het druk heeft. Er wordt veel geprotesteerd en u spreekt met veel actiegroepen. Wij roepen u op: spreek ook met ons. Wij willen u graag vertellen wat het met je doet als de overheid je zo aanpakt. En wij willen graag dat ook u ervan doordrongen bent dat alle ouders excuses en compensatie verdienen; compensatie voor wat we moesten terugbetalen, voor de armoede die we hebben geleden en voor de schade die wij en onze kinderen hebben opgelopen.

Het is tijd dat het vertrouwen in de overheid en de Belastingdienst hersteld wordt. Dat de verantwoordelijke ambtenaren worden vervolgd. De onderste steen moet boven komen, voor alle mensen die zo behandeld zijn. Het herstel van vertrouwen kunt u als premier niet alleen overlaten aan de staatssecretaris. De staatssecretaris die in een filmpje wel sorry zegt, maar nog veel te lang alle dwanginvorderingen liet doorlopen.

Voor sommigen geldt dat onze kinderen al volwassen zijn, maar dat we nóg gebukt gaan onder een grote schuld waarvan we de reden niet kennen. Voor herstel van vertrouwen in de overheid is het nodig dat u zich ook om ons bekommert. Graag zien wij uw uitnodiging tegemoet. 

Tamara de Haas, Angela Sanches, Joe ten Cate, Maria Sanchez, Tamara Hardenbol, Dulce Gonzales, Gwendolyne Santos, Fatma Simsek en Chermaine Leysner.