Betrek bij de corona-app ook kwetsbare groepen
OpinieHet kabinet werkt aan een app om het coronavirus te bestrijden. Niet alle Nederlanders zijn klaar voor deze corona-apps. Denk aan het deel van de senioren dat niet digitaal vaardig is, stelt Manon Vanderkaa.
Delen per e-mail
Vlak voor Pasen is het druk op de Ouderen-infolijn van KBO-PCOB. Door de coronacrisis leven er veel vragen en zorgen bij ouderen.
De boodschappen worden snel in de gang gezet; ze kijkt niet uit naar Pasen
Zo kregen we een telefoontje van een mevrouw van 86 jaar. Haar hele leven maatschappelijk actief geweest. Maar vanwege de coronacrisis blijft ze nu helemaal thuis. Haar kinderen, getroffen door griep, komen niet langs vanwege besmettingsgevaar. De boodschappen worden snel, snel, in de gang gezet. Ze kijkt niet uit naar de paasdagen. Weliswaar volgt ze de kerkdienst via de televisie, maar ze heeft geen smartphone of tablet. Voor haar dus geen contact met de paastafel van de familie, of genieten van de vele 'coronaconcerten' en voorstellingen die via internet te zien zijn. Ze heeft geen idee. Een 'leen-ipad' heeft ook niet zoveel zin, want mevrouw is slechtziend, en de instructie is ook lastig op afstand.
Aan haar moest ik denken toen minister Hugo de Jonge ons tijdens de persconferentie van de regering over de komst van twee apps informeerde, waarmee we coronabesmettingen verder willen indammen. De ene app volgt wie er met een besmet persoon in contact is geweest, de andere is voor coronapatiënten en houdt de gezondheid in de gaten. Beide apps zijn bedoeld om mensen te beschermen in een kwetsbare situatie, waaronder juist nu veel ouderen.
Maar zijn senioren goed betrokken bij deze innovaties? Het smartphonegebruik is in de afgelopen tien jaar spectaculair gestegen. Zo heeft inmiddels 58 procent van de mensen boven de 65 jaar een tablet en 72 procent een smartphone. Van de gepensioneerden heeft 87 procent internet. Dit zegt echter nog niet alles. Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt namelijk dat nog lang niet iedereen ook digivaardig is. Denk aan een app installeren, blue tooth aan zetten of een document uploaden. Veel senioren gebruiken heus wel apps, maar tot nu toe veelal voor mobiliteit, zoals parkeerapps, ov-informatie of spelletjes als wordfeud en rummikub. Maar veel minder voor domotica en gezondheid.
Gaan ze de corona-apps dan wel installeren en gebruiken, ook nu bijvoorbeeld de vrijwillige tabletcoach niet even langs kan komen? We zijn er niet gerust op. KBO-PCOB heeft grote waardering voor de regering die alles op alles zet om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Het beleid werkt tot nu toe positief, waarbij er ook nog verbeteringen te maken zijn, zoals bij de thuiszorg. We begeven ons nu dan ook niet in de discussie over technische beperkingen en privacy, die volop losbarst. We vragen simpelweg één ding aan de rijksoverheid: betrek oudere computergebruikers bij deze ontwikkelingen.
Laat deze innovatie echt inclusief zijn, voor alle groepen senioren. Zodat niet alleen de digitaal handige zestigers en zeventigers, maar ook de genoemde dame van 86 jaar van de corona-apps kunnen profiteren.
Manon Vanderkaa is directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Commentaar Goed dat Twitter Trump in de ban doet. Maar wie is de volgende?
Twitter zonder Trump is beter, maar nog steeds veel te machtig, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Column Er verandert misschien veel voor Trump, maar niet voor ons
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Welk rapportcijfer geef jij je coronadagen? Lezers reageren
In zijn column van afgelopen donderdag riep Frank Poorthuis lezers op om hun coronadagen een rapportcijfer te geven. Hieronder lees je een selectie van de reacties die binnenstroomden. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
Opinie Beste aanvulling op zon en wind is kernenergie
In Nederland is een brede energiemix nodig. Wind- en zonne-energie is te weersafhankelijk. Bovendien neemt het veel ruimte in beslag, stelt Arie Rijneveld. Investeringen in kernenergie zullen zich terugbetalen. -
PREMIUM
column De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.