Nu al kwijnen veel ouderen in verzorgingstehuizen weg.
Volledig scherm
Nu al kwijnen veel ouderen in verzorgingstehuizen weg. © ANP XTRA

Bezoekverbod tehuizen is enorm ingrijpend, erger kunnen we samen voorkomen

commentaarEen bezoekverbod voor verpleeghuizen was op veel plekken al praktijk. Toch is het te begrijpen dat het kabinet een landelijk verbod niet lichtvaardig heeft afgekondigd. Hulpbehoevende ouderen in verzorgingstehuizen kwijnen weg zonder bezoek van hun geliefden. Wie beseft dat sommigen niet lang meer te leven hebben of over een paar weken hun kleinkinderen misschien niet meer herkennen, ziet de zwaarte van dit besluit.

De term ‘lockdown’ wordt veel gebruikt de laatste dagen. Veel landen zijn strenger in hun bestrijding van het coronavirus dan wij. Zo zijn in Italië de parken gesloten, in België geldt een samenscholingsverbod, in Frankrijk zijn de winkels dicht en in Spanje stuurt de politie iedereen naar huis die zonder goede reden buiten loopt. Tijdens een Kamerdebat woensdag riepen PVV en Forum voor Democratie op om de komende vier weken alle niet-essentiële winkels en bedrijven te sluiten en mensen alleen nog buiten te laten als ze naar de supermarkt of apotheek gaan. De oproep kreeg geen steun van andere partijen.

Hoewel je zeker kritiek mag hebben op het kabinetsbeleid, zou een dergelijke stap inderdaad extreem ingrijpen in ieders persoonlijke leven. Nu al leidt de ‘lockdown light’ die ons kabinet hanteert tot ontwrichting in veel families. De zwaksten krijgen de eerste klappen. Niet alleen in verzorgingstehuizen. Gehandicaptenorganisaties waarschuwen dat cliënten in isolement dreigen te komen. De Kindertelefoon maakt overuren nu scholen dicht zijn, omdat niet alle kinderen zulke fijne ouders hebben. En zo zijn er talloze voorbeelden.

Het kabinet hoopt meer maatregelen achterwege te kunnen laten, maar sluit ze niet uit. Het aantal besmettingen stijgt hard. Willen we de verspreiding van het virus afremmen, dan moeten we met zijn allen de voorschriften opvolgen. Helaas nemen nog te veel burgers de situatie niet serieus. Zo klitten mensen nog steeds samen op straat of in parken, zoals premier Rutte gisteren terecht zei. De crisis zal nog lang duren. Willen we het enigszins dragelijk houden voor de zwakkeren en voorkomen dat de maatregelen nog strenger worden, dan zullen we ons gedrag moeten aanpassen.