Bied middelbare school op zijn minst alternatief
OpinieDe roep om het middelbaar onderwijs te heropenen wordt steeds luider. Niet naar school gaan is funest voor de mentale en sociale ontwikkeling van jongeren, stellen meer dan 55 maatschappelijke organisaties.
Delen per e-mail
Het gebrek aan perspectief voor leerlingen van de middelbare school en het trage tempo waarin heropening van middelbaar onderwijs wordt overwogen, is funest voor de mentale gezondheid van jongeren.
Toch lijkt de ernst hiervan nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen. De belangen van jongeren tellen onvoldoende mee, en de tijd tikt door. Elke dag dat jongeren niet naar school gaan, betekent een enorme belasting op hun mentale en sociale ontwikkeling. Zowel het openen als het sluiten van scholen kent gezondheidsrisico's. Ondertussen zijn scholieren alweer maandenlang verstoken van klassikaal onderwijs.
De huidige stilstand betekent een achteruitgang van onze jongeren
De prijs die zij daarvoor betalen is groot. De helft van de jongeren voelt zich eenzaam. Jongeren voelen zich sneller verdrietig of boos. Verhalen over eetstoornissen en angst zijn signalen dat het niet goed gaat met onze tieners. Het is tijd voor het kabinet om al deze risico's in acht te nemen en de middelbare scholen direct te heropenen. De huidige stilstand betekent een achteruitgang van onze jongeren. Zeker, jongeren zijn veerkrachtig en passen zich aan, maar laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie. In deze oproep staan wij niet alleen. Ook schoolbesturen, schoolleiders en onderwijsraden dragen oplossingen aan.
Wij geloven dat er alternatieven zijn om leerlingen weer naar school te laten gaan. Laat ze minimaal één dag per week naar school gaan of rooster klassen in op verschillende dagen. Of geef scholieren les in leegstaande gebouwen of in de gezonde buitenlucht.
Ondersteun ook het onderwijs om op creatieve wijze de schooldeuren opnieuw te openen en geef hen de ruimte om zelf met oplossingen te komen. Scholen hebben daarvoor geld en menskracht nodig, maar ook initiatieven zoals een nationale hulplijn voor leraren. Kortom: er zijn voldoende alternatieven. Inmiddels weten we dat scholen geen grote besmettingshaarden vormen.
Ook lopen leraren niet meer kans besmet te raken met het coronavirus dan andere beroepsgroepen. Docenten voorrang geven bij vaccinaties en hen beter informeren over de gezondheidsrisico's zou deze onrust kunnen wegnemen. En kwetsbare leraren kunnen vanuit huis lesgeven met hun leerlingen in de klas. Ten slotte is het belangrijk om tieners zelf bij de coronamaatregelen te betrekken. Zeker een derde van vooral 16- en 17-jarigen vindt dat de regering in het coronabeleid onvoldoende rekening met hen houdt. Jongeren zijn als de besten in staat om te reflecteren op wat zij nodig hebben en hoe dit te bewerkstelligen.
Geef scholen daarom de vrijheid om zichzelf in coronatijd te organiseren, samen met jongeren. En start nú: laat jongeren niet langer het onderspit delven.
Namens meer dan 55 maatschappelijke organisaties, Unicef Nederland, Jantje Beton, KidsRights, Augeo en Stichting Kinderpostzegels.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Frank in quarantaine
Ik kreeg het vermoeden dat slaapmiddelen de apotheken uitvliegen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 332. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Frank in quarantaine
Een, twee seconden en ik kon zomaar die trap afdonderen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 336. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Frank in quarantaine
Is er niet een voorzichtige weg terug naar een beetje normaal?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 339. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMInterview
Fidan Ekiz: ‘Hád ik maar eitjes ingevroren. Er rust een taboe op, daar moeten we vanaf’
Vroeger kon journalist Fidan Ekiz zichzelf gek maken met gedachtes. Nu is er een zoon, een talkshow, meer rust en vertrouwen. Ondanks felle kritiek blijft ze zich uitspreken. ,,Ik zal me nooit laten tegenhouden door reacties op social media.’’ Maar het kan soms genuanceerder, vertelt ze deze week in het Magazine. -
Opinie
Ontneem reus die fiscus ontwijkt alle voordelen
Taxigigant Uber ontwijkt belasting via Nederland en Google sluist 128 miljard euro door, ook via ons land. Stop voordelen voor bedrijven met deze praktijken, stellen Paul Tang en Matthijs van Neerbos.