Volledig scherm
© ANP

Boer komt klem te zitten door vrije wereldhandel

OpiniePolitieke partijen die de boeren zeggen te steunen maar instemmen met vrijhandelsverdragen zoals Ceta, handelen tegenstrijdig, betogen Rens-Willem Bloemendaal, Hans Geurts en Keimpe van der Heide.

De laatste maanden hebben we via protesten aandacht gevraagd voor de moeilijke positie van veel Nederlandse boeren. Een aantal 'boerenpartijen' zegt ons te‎ steunen, maar is wél voorstander van de vrijhandelsverdragen met Canada (Ceta) en met de Mercosur-landen in Zuid-Amerika. Boeren komen zo nog verder klem te zitten tussen toenemende eisen aan milieu en dierenwelzijn en de vrije wereldmarkt met lage en onstabiele prijzen. ‎

De stikstofdiscussie maakt veel duidelijk. ‘D66 wil een halvering van de veestapel. Ondertussen steunt D66 de handelsakkoorden met Oekraïne, Canada en Zuid-Amerika, zodat vlees, zuivel en eieren goedkoop ergens anders vandaan kunnen komen.

Quote

Door steun voor die verdragen komt ook het dierenwel­zijn onder druk te staan

Hoe duurzaam is dat? Oneerlijk uitrookbeleid!' stelde Roelof Bisschop van de SGP, begin oktober. Maar inmiddels sluit de SGP niet meer uit dat 'oneerlijke uitrookbeleid' te steunen. Die partij heeft een mogelijk beslissende stem over Ceta in de Eerste Kamer. Kiezen zij voor de boeren, of voor Rutte? In de Tweede Kamer heeft de ChristenUnie de beslissende stem. Drie jaar‎ geleden stemden ze tegen de ondertekening van Ceta. Maar ook de ChristenUnie twijfelt nu.‎

Sowieso laten CDA en VVD boeren in de steek, door deze vrijhandelsdeals kritiekloos te steunen en boeren bloot te stellen aan oneerlijke concurrentie van importproducten die onder veel lagere standaarden zijn geproduceerd. Zo zijn er in Canada en Brazilië vrijwel geen dierenwelzijnseisen en zijn er bestrijdingsmiddelen toegestaan die in de EU verboden zijn.

De import van legbatterijeieren uit Oekraïne, terwijl de EU de legbatterij heeft verboden, toont‎ aan hoe onrechtvaardig dit beleid uitpakt. Kijk dan niet vreemd op als boeren in opstand komen omdat de politiek hun weer strengere eisen oplegt terwijl ze de meerkosten niet terugzien in de prijs voor hun producten. Als Nederland Ceta wegstemt ontstaat er ruimte voor een alternatief waarin boeren een eerlijke prijs krijgen voor een zo milieu- en diervriendelijk mogelijk product.

Onnodig gesleep

Daarvoor moeten ‎deze vrijhandelsverdragen drastisch hervormd worden. Om boeren te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, maar ook omdat deze vrijhandel onverenigbaar is met de huidige klimaatdoelstellingen. Ze leiden namelijk tot onnodig wereldwijd gesleep met landbouwproducten die ook in de eigen regio geproduceerd kunnen worden.

Als de EU de markt voortaan beschermt tegen de import van soja en palmolie krijgt de Europese teelt van plantaardige eiwit- en oliegewassen een boost.

Dán kunnen we ook echt werken aan de kringlooplandbouw die minister Carola Schouten wenst. ‎

Rens-Willem Bloemendaal (Agractie Nederland), Hans Geurts (Nederlandse Melkveehouders Vakbond) en Keimpe van der Heide (Nederlandse Akkerbouw Vakbond).

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.