Boer komt klem te zitten door vrije wereldhandel
OpiniePolitieke partijen die de boeren zeggen te steunen maar instemmen met vrijhandelsverdragen zoals Ceta, handelen tegenstrijdig, betogen Rens-Willem Bloemendaal, Hans Geurts en Keimpe van der Heide.
Delen per e-mail
De laatste maanden hebben we via protesten aandacht gevraagd voor de moeilijke positie van veel Nederlandse boeren. Een aantal 'boerenpartijen' zegt ons te steunen, maar is wél voorstander van de vrijhandelsverdragen met Canada (Ceta) en met de Mercosur-landen in Zuid-Amerika. Boeren komen zo nog verder klem te zitten tussen toenemende eisen aan milieu en dierenwelzijn en de vrije wereldmarkt met lage en onstabiele prijzen.
De stikstofdiscussie maakt veel duidelijk. ‘D66 wil een halvering van de veestapel. Ondertussen steunt D66 de handelsakkoorden met Oekraïne, Canada en Zuid-Amerika, zodat vlees, zuivel en eieren goedkoop ergens anders vandaan kunnen komen.
Door steun voor die verdragen komt ook het dierenwelzijn onder druk te staan
Hoe duurzaam is dat? Oneerlijk uitrookbeleid!' stelde Roelof Bisschop van de SGP, begin oktober. Maar inmiddels sluit de SGP niet meer uit dat 'oneerlijke uitrookbeleid' te steunen. Die partij heeft een mogelijk beslissende stem over Ceta in de Eerste Kamer. Kiezen zij voor de boeren, of voor Rutte? In de Tweede Kamer heeft de ChristenUnie de beslissende stem. Drie jaar geleden stemden ze tegen de ondertekening van Ceta. Maar ook de ChristenUnie twijfelt nu.
Sowieso laten CDA en VVD boeren in de steek, door deze vrijhandelsdeals kritiekloos te steunen en boeren bloot te stellen aan oneerlijke concurrentie van importproducten die onder veel lagere standaarden zijn geproduceerd. Zo zijn er in Canada en Brazilië vrijwel geen dierenwelzijnseisen en zijn er bestrijdingsmiddelen toegestaan die in de EU verboden zijn.
De import van legbatterijeieren uit Oekraïne, terwijl de EU de legbatterij heeft verboden, toont aan hoe onrechtvaardig dit beleid uitpakt. Kijk dan niet vreemd op als boeren in opstand komen omdat de politiek hun weer strengere eisen oplegt terwijl ze de meerkosten niet terugzien in de prijs voor hun producten. Als Nederland Ceta wegstemt ontstaat er ruimte voor een alternatief waarin boeren een eerlijke prijs krijgen voor een zo milieu- en diervriendelijk mogelijk product.
Onnodig gesleep
Daarvoor moeten deze vrijhandelsverdragen drastisch hervormd worden. Om boeren te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, maar ook omdat deze vrijhandel onverenigbaar is met de huidige klimaatdoelstellingen. Ze leiden namelijk tot onnodig wereldwijd gesleep met landbouwproducten die ook in de eigen regio geproduceerd kunnen worden.
Als de EU de markt voortaan beschermt tegen de import van soja en palmolie krijgt de Europese teelt van plantaardige eiwit- en oliegewassen een boost.
Dán kunnen we ook echt werken aan de kringlooplandbouw die minister Carola Schouten wenst.
Rens-Willem Bloemendaal (Agractie Nederland), Hans Geurts (Nederlandse Melkveehouders Vakbond) en Keimpe van der Heide (Nederlandse Akkerbouw Vakbond).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
COLUMN Zonder mensen als Joop is de wereld zo saai en grijs
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Reacties op Willem Engel: ‘Nog even en Micky Mouse zit ook in de Tweede Kamer’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die woensdag 6 januari in de krant verschenen over onder meer oogarts Tjeerd de Faber en Willem Engel. -
frank in quarantaine Van mijn vrouw kreeg ik een app waarmee ik virtueel door Italië wandel, van Venetië naar Rome
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 112. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Reacties op het coronadebat: ‘Voor de oppositie was dit de start van de verkiezingscampagne’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 8 januari in de krant verschenen over onder meer Willem Engel en het coronadebat.
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
PREMIUM
column De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.