Volledig scherm
© ANP

Cruciaal werk moet ook royaler beloond worden

OpinieHet lijstje met vitale beroepen dat het kabinet opstelde vanwege de coronacrisis moet via beloning een permanente status krijgen, stellen Lotte Meerhoff en Ahmet Kargin van GroenLinkse Jongeren.

Vorige week was er applaus voor de mensen die Nederland door de coronacrisis helpen. Terecht. Nu het coronavirus om zich heen grijpt, zijn deze mensen meer dan nodig.

Maar: van een groot applaus betaal je geen boodschappen en huur. Het wordt tijd dat cruciale beroepen cruciaal beloond worden. De komende weken zijn de scholen dicht. Om ervoor te zorgen dat mensen die cruciaal werk verrichten om ons land draaiende te houden niet thuis hoeven te zitten voor hun kinderen, heeft het kabinet een lijst met vitale beroepen opgesteld. Kinderen van ouders met zo'n vitaal beroep kunnen wel naar de opvang.

Nu komt de crux. Jarenlang heeft het kabinet juist op díe sectoren bezuinigd, terwijl zij ook zonder deze crisis van cruciaal belang zijn voor ons land. Met name de publieke sector werd door deze bezuinigingen hard geraakt. De belastingen voor grote bedrijven bleven laag. Wel is op de politie zwaar bezuinigd, zijn onze leraren er niet veel beter aan toe en kampt hun sector met personeelstekorten. Ook op de zorg zijn miljoenen bezuinigd. Dit zijn precies de beroepen op het lijstje. Waarvan het kabinet op dit moment zegt niet zonder te kunnen.

Quote

Laat ook zien hoe belangrijk deze helden en heldinnen voor ons allen zijn

Het mooie van mensen in deze beroepen, van verplegers en dokters tot docenten en politieagenten, is dat zij hun werk doen om anderen te helpen. Docenten zoeken halsoverkop naar manieren om hun lessen digitaal voort te zetten. De zorg draait overuren. En wat als de mensen bij de afvaldienst niet kunnen werken omdat ze thuis op hun kinderen moeten passen? Tijdens het Kamerdebat over het coronavirus werd een motie aangenomen die oproept om zorgverleners van wie extra inzet wordt gevraagd een bonus te geven. Nu is het zaak om duidelijk te maken dat cruciale sectoren áltijd extra gewaardeerd moeten worden. Ook na deze crisis moeten mensen in deze sectoren eerlijk betaald blijven worden voor hun belangrijke werk.

Het is tijd voor een herwaardering van cruciale beroepen. De bonus moet niet eenmalig en alleen gericht op de zorg zijn. Een passend salaris moet structureel uitgebreid worden naar alle vitale beroepen. Beste kabinetsleden, dezer dagen toonden ook jullie je waardering voor alle medewerkers die Nederland door deze crisis helpen. Maar het is niet genoeg om deze beroepen slechts in een lijst als cruciaal te bestempelen. Laat het zien.

Laat zien hoe belangrijk onze helden en heldinnen in de zorg zijn. Laat zien dat leraren een eerlijk loon verdienen. Denk aan de politie, de afvaldienst, het openbaar vervoer en al die andere helden en heldinnen die Nederland draaiende houden. Laat zien dat zij cruciaal zijn voor ons land. Niet door ze op te sommen in een lijstje, maar door ze altijd eerlijk te belonen en écht te gaan waarderen. 

Lotte Meerhoff is vicevoorzitter van Dwars, GroenLinkse Jongeren, Ahmet Kargin is politiek secretaris van Dwars.