Dader Shell is de eregast op Wiebes' Klimaatdag
OpinieOlieconcern Shell zit maandag in het openingspanel van de Klimaatdag, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken. Vreemd, vinden tien klimaatgroepen. 'Shell is geen partner, maar dader'.
Delen per e-mail
Op maandag 12 oktober organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Klimaatdag om Nederland te inspireren voor de energietransitie.
De overheid geeft Shell een streepje voor bij subsidies en belastingvoordelen
De directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, is uitgenodigd als 'koploper' voor het plenaire openingspanel. Dat is vreemd, want datzelfde Shell staat op nummer negen op de lijst van 's werelds grootste broeikasgasuitstoters. Je zou het niet zeggen als je de verblindend groene beloftes in de marketingcampagnes ziet, maar Shell blijft onverminderd inzetten op de groei van olie en gas. Ondertussen stapelen de rechtszaken zich op: Shell wordt door elf Amerikaanse steden en staten aangeklaagd vanwege moedwillig aanjagen van klimaatontwrichting, voor klimaatontkenning én voor misleiding met marketingcampagnes, zoals Make The Future, hier bekend als Generation Discover.
In nog eens zes landen wordt Shells betrokkenheid bij corruptie, mensenrechtenschendingen en zelfs executies strafrechtelijk onderzocht. In Nederland moet Shell in december aan de rechter uitleggen hoe groei van de olie- en gasproductie te verenigen is met het 1,5 gradendoel van het Klimaatakkoord van Parijs. Het mag duidelijk zijn: Shell is onderdeel van het probleem, niet van de oplossing. Maar zetten we de bril van minister Wiebes op, dan zien we Shell opeens in een ander licht. De oliemultinational en de staat wisselen personeel uit en de overheid geeft Shell graag een streepje voor bij subsidies en belastingvoordelen. De vriendschap gaat terug naar Shells begindagen. Toen had de oliemagnaat het leger nodig om de olievelden in toenmalig Nederlands-Indië leeg te pompen. De afhankelijkheid is inmiddels wederzijds. Een groot deel van de staatskas leunt op olie- en gasinkomsten. Dat uitgerekend Shell de Klimaatdag mag openen, staat symbool voor de invloed die Shell heeft op het ministerie van Economische Zaken. Met Shell op het podium wekt Wiebes de indruk dat hun belangen samengaan met zijn klimaatbeleid.
De minister wil dat wij door zíjn bril naar Shell kijken. Want dan zie je die paar windmolens die Shell in de Noordzee plaatst en niet de wereldwijde groei van olie en gas, die de zeespiegel doet stijgen. En bij mensenrechtenschendingen op het zuidelijk halfrond beslaat Wiebes' bril. Minister, zet hem af en zie Shell voor wat het is: een dader die klimaatontwrichting blijft verergeren.
Zolang u Shell als partner beschouwt, komt de enige échte oplossing niet ter sprake: versneld afbouwen van de onbevattelijk grote productie van 3,7 miljoen vaten olie en gas per dag.
Femke Sleegers, Reclame Fossielvrij; Anneke Wensing, lid van de Klimaatbeweging; Code Rood; Africa Roots Movement; Willemien Op den Orth, Klimaatmoeders; Faiza Oulahsen, Greenpeace; Liset Meddens, Fossielvrij NL; Jesse van Schaik, Fridays For Future Nederland; Linda Moerland, Extinction Rebellion NL en Donald Pols, Milieudefensie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Veelzeggend dat de PVV, de partij die direct fel van leer trekt als het over zedenzaken gaat, nu zwijgt
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Opinie
‘Tegen de woningnood is met open grenzen simpelweg niet op te bouwen’
Veel problemen waar Nederland mee te maken heeft zijn een rechtstreeks gevolg van de ongeremde immigratie van de afgelopen decennia, zegt lijsttrekker Joost Eerdmans van JA21. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Frank in quarantaine
Een, twee seconden en ik kon zomaar die trap afdonderen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 336. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
PREMIUMCOLUMN
Twee klanten per etage? In Kruidvat krioelen we al 11 maanden door elkaar
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMcolumn
Racistische appjes van Baudet? In het Brabantse provinciehuis malen ze er niet om
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.