Dader Shell is de eregast op Wiebes' Klimaatdag
OpinieOlieconcern Shell zit maandag in het openingspanel van de Klimaatdag, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken. Vreemd, vinden tien klimaatgroepen. 'Shell is geen partner, maar dader'.
Op maandag 12 oktober organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Klimaatdag om Nederland te inspireren voor de energietransitie.
De overheid geeft Shell een streepje voor bij subsidies en belastingvoordelen
De directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, is uitgenodigd als 'koploper' voor het plenaire openingspanel. Dat is vreemd, want datzelfde Shell staat op nummer negen op de lijst van 's werelds grootste broeikasgasuitstoters. Je zou het niet zeggen als je de verblindend groene beloftes in de marketingcampagnes ziet, maar Shell blijft onverminderd inzetten op de groei van olie en gas. Ondertussen stapelen de rechtszaken zich op: Shell wordt door elf Amerikaanse steden en staten aangeklaagd vanwege moedwillig aanjagen van klimaatontwrichting, voor klimaatontkenning én voor misleiding met marketingcampagnes, zoals Make The Future, hier bekend als Generation Discover.
In nog eens zes landen wordt Shells betrokkenheid bij corruptie, mensenrechtenschendingen en zelfs executies strafrechtelijk onderzocht. In Nederland moet Shell in december aan de rechter uitleggen hoe groei van de olie- en gasproductie te verenigen is met het 1,5 gradendoel van het Klimaatakkoord van Parijs. Het mag duidelijk zijn: Shell is onderdeel van het probleem, niet van de oplossing. Maar zetten we de bril van minister Wiebes op, dan zien we Shell opeens in een ander licht. De oliemultinational en de staat wisselen personeel uit en de overheid geeft Shell graag een streepje voor bij subsidies en belastingvoordelen. De vriendschap gaat terug naar Shells begindagen. Toen had de oliemagnaat het leger nodig om de olievelden in toenmalig Nederlands-Indië leeg te pompen. De afhankelijkheid is inmiddels wederzijds. Een groot deel van de staatskas leunt op olie- en gasinkomsten. Dat uitgerekend Shell de Klimaatdag mag openen, staat symbool voor de invloed die Shell heeft op het ministerie van Economische Zaken. Met Shell op het podium wekt Wiebes de indruk dat hun belangen samengaan met zijn klimaatbeleid.
De minister wil dat wij door zíjn bril naar Shell kijken. Want dan zie je die paar windmolens die Shell in de Noordzee plaatst en niet de wereldwijde groei van olie en gas, die de zeespiegel doet stijgen. En bij mensenrechtenschendingen op het zuidelijk halfrond beslaat Wiebes' bril. Minister, zet hem af en zie Shell voor wat het is: een dader die klimaatontwrichting blijft verergeren.
Zolang u Shell als partner beschouwt, komt de enige échte oplossing niet ter sprake: versneld afbouwen van de onbevattelijk grote productie van 3,7 miljoen vaten olie en gas per dag.
Femke Sleegers, Reclame Fossielvrij; Anneke Wensing, lid van de Klimaatbeweging; Code Rood; Africa Roots Movement; Willemien Op den Orth, Klimaatmoeders; Faiza Oulahsen, Greenpeace; Liset Meddens, Fossielvrij NL; Jesse van Schaik, Fridays For Future Nederland; Linda Moerland, Extinction Rebellion NL en Donald Pols, Milieudefensie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
261
Reacties op Vandaag Inside: ‘Deze man alles ontnemen, ik begrijp er helemaal niets van’
‘Waren ze niet hier over gestruikeld, dan wel over een ander ophef veroorzakend onderwerp’ en ‘Wat een geneuzel’: dit zijn enkele reacties op een nieuwsonderwerp dat lezers bezighoudt. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van maandag 2 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUMcolumn25
Ik kan niet anders dan constateren dat dit drama voorkomen had kunnen worden met tijdig ingrijpen
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Column87
Nu de coronamaatregelen van de baan zijn, is pas goed te merken hoeveel impact deze periode op ons had
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMColumn15
Goedkoper maandverband, dat moeten we toch kunnen regelen?
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Podcast12
Yesim Candan na historische Vandaag Inside: 'Ik werd neergezet als tweederangsburger’
In de wekelijkse podcast Zij zegt neemt Debby Gerritsen iedere vrijdagmiddag het nieuws van de afgelopen week door. Wat viel op? Hierover praat ze met haar gast en twee vaste sidekicks, AD-collega’s Anoushka Lakerveld en Davine Lambert. Deze week gaat Debby in gesprek met columnist Yesim Candan over het songfestival, Vandaag Inside en online intimidatie: ‘De burgemeester van Amsterdam bedreigen? Wie denk je wel dat je bent!’.