De eerste vrouwelijke premier komt van D66
OpinieD66 gaat zich actief inzetten voor een vrouwelijke minister-president in 2021. Dat is goed voor ons land én als voorbeeld voor jonge ambitieuze vrouwen, vindt Elise van Zeeland. 'D66 maakt werk van diversiteit.'
Delen per e-mail
Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.
Was getekend: Els Borst, voormalig D66-partijleider en de eerste vrouwelijke vicepremier van Nederland. Ruim twee decennia later heeft haar stelling niets aan relevantie ingeboet. De afgelopen weken staan vrouwelijke politieke leiders in de spotlights. Het blijken premiers die hun land op krachtige wijze door de coronacrisis leiden, zoals bijvoorbeeld Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland.
De waardering voor en het belang van vrouwelijk leiderschap groeit. Nederland loopt hierin achter. We vinden onszelf progressief, maar hadden nooit een vrouwelijke premier. We worden aan alle kanten voorbijgestreefd. Door Nieuw-Zeeland, België, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Finland.
Rolmodellen, Els Borst was er één, zijn keihard nodig voor jonge vrouwen
Kijk naar het Nederlandse politieke speelveld en je moet concluderen dat wij de politiek nog veelal aan mannen overlaten. Bij veel partijen, conservatief én progressief, zal bij de komende Tweede Kamerverkiezingen een man lijsttrekker zijn.
Gelukkig zijn er met Esther Ouwehand en Lilian Marijnissen ook vrouwelijke lijsttrekkers in spe. Goed nieuws. Net als het feit dat onze hoofdstad voor het eerst een vrouwelijke burgemeester heeft. Maar we missen een serieuze vrouwelijke kandidaat voor het Torentje.
Eén partij kan het verschil maken: D66. Een partij die er niet voor terugdeinst verantwoordelijkheid te nemen en die bovendien beschikt over fantastische vrouwelijke kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Een partij die aantoonbaar werk maakt van diversiteit. Vijf van de zeven D66-bewindspersonen, de partijvoorzitter en fractievoorzitters in het Europees Parlement en de Eerste Kamer zijn vrouw.
Wij willen meer: opnieuw een vrouwelijke partijleider én de eerste vrouwelijke premier van ons land. Niet dat we ons tegen Rob Jetten keren. Verre van dat! Hij is een geweldige fractievoorzitter. Een politicus waar D66 nog lang plezier van kan hebben.
Waarom vinden wij vrouwelijk leiderschap zo belangrijk? Twee redenen: jonge meiden moeten zien dat ook zij voor het hoogst haalbare kunnen gaan, want 'you can't be what you can't see'. En een divers team leidt wetenschappelijk aantoonbaar tot betere beslissingen.
Dit is de generatie die moet laten zien dat het kan. Rolmodellen zijn keihard nodig. Els Borst was zo'n rolmodel. Vanwege haar beleidsmatige moed én haar politieke lef om patronen te doorbreken. D66 beschikt ook nu over moedige vrouwen die het verschil kunnen maken. D66 is een progressieve middenpartij, en de derde partij van ons land. Daarmee is de kans op een vrouwelijke premier dichterbij dan ooit. Vanaf juni kunnen kandidaten voor het lijsttrekkerschap zich melden.
Wij roepen de topvrouwen van D66 op: stel je kandidaat. Laat zien dat het kan. Geef Nederland een vrouwelijke leider!
Elise van Zeeland is voorzitter van het Vrouwennetwerk Els Borst.
Mede ondertekend door:
Elene Walgenbach – D66 raadslid Rotterdam
Elise Moeskops – D66 afdelingsvoorzitter Amsterdam
Elise van Zeeland – voorzitter Els Borst Netwerk
Fonda Sahla – D66 gemeenteraadslid Den Haag
Jasmijn Touw – D66 afdelingsvoorzitter Leiden
Jony Ferket – D66 fractievoorzitter Utrecht
Jorien Migchielsen – D66 gemeenteraadslid Eindhoven
Kiki Hagen – D66 wethouder De Ronde Venen
Lusanne Bouwmans – D66 gemeenteraadslid Nijmegen
Marlou Jenneskens – D66 Statenlid Limburg
Raquel Garcia Hermida-van der Walle – D66 regiovoorzitter Fryslân
Sonja Paauw – D66 fractievoorzitter Zwolle
Wieke Paulusma – D66 gemeenteraadslid Groningen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Commentaar Aftreden in coronatijd? Dat de democratie blijft werken is óók landsbelang
Waar leiders in sommige andere landen de coronacrisis gebruiken om de democratie buiten werking te stellen, draait-ie bij ons volop, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Opinie Red groene ruimte van coalitie en de meelopers
Steeds meer mensen uit de steden trekken naar het platteland, bleek afgelopen week uit cijfers van het CBS. Hoelang dat nog kan, is de vraag. De groene ruimte wordt ernstig bedreigd, stelt Caroline van der Plas, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging. -
PREMIUM
Column Er verandert misschien veel voor Trump, maar niet voor ons
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.
-
Frank in quarantaine Je moest er snel bij zijn om de illusie van een winterlandschap te ervaren
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 116. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Opinie Geef jongeren plek aan tafel bij het coronabeleid
Jongeren moeten betrokken worden bij het coronabeleid. Bestuurders van jongerenorganisaties van vijf politieke partijen vragen in een open brief aan premier Rutte en minister De Jonge om een plek aan tafel.