De klimaatklok tikt snel door, ingrijpen moet nu
‘We hebben nog hooguit dertig jaar voor een schoon energiesysteem’, zeggen Olof van der Gaag, Wijnand van Hooff en Sascha van Rooijen van diverse duurzame energie-organisaties.
De Nederlandse energiesector is, zoals onze hele economie, internationaal geworden. Onze Nederlandse economie verdient wereldwijd aan de energietransitie.
Zo werken Nederlandse bedrijven aan zonneweides in Spanje of in Afrika en investeren internationaal opererende bedrijven in Nederlandse windprojecten op zee.
Dit soort investeringen leveren voor Nederland duizenden banen op. De duurzame energiesector hanteert hierbij strenge eisen, meer dan andere sectoren. Recente artikelen van deze krant gaan daaraan voorbij.
Liberalisering
Veel bedrijven in de Nederlandse energiesector werken internationaal. Dat komt mede door de liberalisering van deze sector. In bijna alle gevallen worden parken ontwikkeld door Nederlanders vanuit een in Nederland gevestigd bedrijf en blijven deze voor de volle looptijd van het project beheerd door dit bedrijf.
Ook als het park in eigendom komt van een beleggingsfonds. De opbrengsten, inclusief het deel subsidie, worden nagenoeg geheel in Nederland aan de projecten besteed.
Wij denken dat er veel minder molens nodig zijn. Ze zijn namelijk veel efficiënter geworden dus minder molens leveren genoeg stroom voor de klimaatdoelen van 2030.
Voor wind gaat het om hoogstens achthonderd nieuwe, efficiëntere windmolens, die grotendeels bestaande windmolens vervangen.
Het ministerie van EZK becijferde dat het voor zonne-energie om hooguit 0,7 procent van het agrarisch landareaal gaat. Zonneparken zorgen voorts dat de natuur toeneemt, zo heeft de sector vastgelegd met natuur- en milieuorganisaties.
Elk project in Nederland wordt met omwonenden ontwikkeld
Elk project in Nederland wordt met omwonenden ontwikkeld; bij leden van Holland Solar en NWEA conform, met maatschappelijke organisaties afgesproken, gedragscodes.
Omwonenden denken en bepalen mee hoe de parken eruit gaan zien. Bedrijven - Nederlands of internationaal opererend - bieden omwonenden aan om financieel deel te nemen via lokaal aandeelhouderschap.
Uniek
Dit is uniek. Er wordt geen snelweg, fabriek of stadsuitbreiding zo ontwikkeld. Dat betekent niet dat ieder project in lokaal eigendom zal en kan komen. Omwonenden beslissen natuurlijk zelf of ze daar tijd en geld in willen steken.
De klimaatklok tikt echter snel: we hebben nog hooguit dertig jaar voor een schoon energiesysteem. Laten we daarom zoveel mogelijk trampolines en zo weinig mogelijk obstakels neerleggen voor mensen en bedrijven die daaraan willen bijdragen.
Olof van der Gaag, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Wijnand van Hooff, Holland Solar, Sascha van Rooijen, Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
36
De Arbeidsinspectie slaat niet voor niets alarm
Volgens de inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie moet er een rem worden gezet op de komst van arbeidsmigranten. Het is de zoveelste oproep aan het kabinet om met fatsoenlijk beleid te komen op dit onderwerp. Nog jaren broeden op ‘wat dan’ duurt te lang, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
column83
Geen kwaad woord over Johnny Depp, of je krijgt te maken met een roedel hondsdolle fans
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMVIDEO
Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt.
-
16
Niet elke verhuurder is een centengraaiende huisjesmelker
Het kabinet wil ingrijpen op de huurmarkt. Maar voor het zover is, zijn we zo weer twee jaar verder. Een politieke meerderheid heeft de woningmarkt te lang laten ontsporen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
commentaar28
Ook telefoonverkeer hoort controleerbaar te zijn
Mark Rutte woont al bijna dertig jaar in hetzelfde appartement, zweert nog bij zijn oude Saab en gebruikte tot voor kort nog een ouderwetse mobiele telefoon waarmee hij niet op internet kon. Onlangs moest hij een nieuwe televisie kopen, omdat zijn oude beeldbuis het moderne tv-signaal niet meer kon verwerken. Het is juist die hang naar ‘alles bij het oude laten’ die Rutte nu in de problemen brengt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’