De les van corona: er is te weinig maakindustrie
OpinieDe massale uitbraak van corona in maart van dit jaar liet zien dat ons land niet in staat is basale beschermingsproducten te maken. Investeer in technologie en opleiding, zegt Eppo Bruins. Tijd voor een Deltaplan.
Delen per e-mail
Toen in 1953 delen van Nederland overstroomden, was duidelijk dat ons land het onderhoud van de dijken had verzaakt. Ons land zette daarom vastberaden een succesvol Deltaplan op.
Toen in maart de eerste coronagolf Nederland bereikte, bleek ons land niet in staat de meest basale producten te maken. Het is vijf voor twaalf als het gaat om het behoud van onze maakindustrie. Er bleek een groot tekort aan alles wat nodig is om zieken te behandelen en zorgpersoneel te beschermen. Er was wel een handvol technische bedrijven die snel de productielijnen ombouwden, het gros van de cruciale spullen moest uit Azië worden gehaald, met weken vertraging en na politieke druk. Nederland heeft een bloeiende en wendbare maakindustrie nodig.
Focus niet op het aantrekken van belastingschuwe hoofdkantoren
In crisistijd, maar ook in rustiger tijden is het produceren van slimme goederen (en bijbehorende diensten) de kurk waar de economie op drijft. Maar je kunt nooit voorspellen wat je precies nodig hebt. En juist daarom is een wendbare maakindustrie van levensbelang. Met slimme, goed opgeleide technici. Maar bouw geen mondkapjesfabriek waar jarenlang 800 miljoen mondkapjes op voorraad liggen. Mijn pleidooi: zorg dán dat je een innovatief textielbedrijf of matrassenfabrikant in je land hebt. En die hebben we. Koester die industrie. Er zijn drie uitdagingen waar Nederland flink op moet inzetten.
Ten eerste: stimuleer innovatie. Zorg voor een gunstiger vestigingsklimaat voor onderzoek en ontwikkeling. Focus niet op het aantrekken van belastingschuwe hoofdkantoren. Maak innovatie fiscaal voordeliger. Investeer in wetenschap die Nederland als kennisland aantrekkelijk houdt voor hightechbedrijven. Investeer in sleuteltechnologieën. Ten tweede: leid meer goede vakmensen op. Zelfs met de oplopende werkloosheid heeft het bedrijfsleven tienduizenden praktisch opgeleide vakmensen tekort. Vakonderwijs in bèta en techniek moet laagdrempelig zijn. Zo nodig gratis. We moeten volop investeren in technische vmbo-, mbo- en hbo-opleidingen, en tot aan universiteiten juist die studies aantrekkelijk maken waarvoor werkgevers aan de poort staan te rammelen als er een diploma-uitreiking is.
Ten derde: investeer in technische infrastructuur bij scholen en kennisinstellingen. Zorg voor stabiele financiering van onderzoeksinstellingen die op dit moment iedere paar jaar weer geld bij elkaar moeten schrapen. Behoud ons nationale ijkingsinstituut, cruciaal voor meetstandaarden in onze hightechsector. Het omvallen ervan zou een aderlating zijn voor de hoogwaardige maakbedrijven in ons land. De crisis laat zien dat ons land in staat moet zijn de eigen broek op te houden.
Daarom moet de maakindustrie de hoogste prioriteit krijgen. Een Deltaplan. Investeren in vakmensen, hoogwaardige kennis en technologie is geen keuze. Het is een noodzaak.
Eppo Bruins is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
COLUMN Wilders doet allerlei beloftes, maar heeft helemaal niet de ambitie om mee te regeren
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Opinie Nieuwe wet zal tweede toeslagendrama creëren
Bij het bestrijden van uitkeringsfraude werkte de overheid met een algoritme om dat te sporen. De rechter verbood het. Toch komt er een nóg ingrijpender wet. Kitty Jong waarschuwt voor een nieuw drama. -
Overgrote deel bezoekers van deze site heeft negatief gevoel over presidentschap Trump
Het overgrote deel van de bezoekers van deze site beoordeelt het presidentschap van Donald Trump als 'negatief’. Vooral de bestorming van het Capitool heeft daarbij een onuitwisbare indruk gemaakt. -
Opinie Red groene ruimte van coalitie en de meelopers
Steeds meer mensen uit de steden trekken naar het platteland, bleek afgelopen week uit cijfers van het CBS. Hoelang dat nog kan, is de vraag. De groene ruimte wordt ernstig bedreigd, stelt Caroline van der Plas, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging.
-
Frank in quarantaine Je moest er snel bij zijn om de illusie van een winterlandschap te ervaren
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 116. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.