Diervriendelijk, doden van moeders en kalfjes?
OpinieEr moet een geweldloos alternatief komen voor het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland, stellen Fabian Zoon en Johnas van Lammeren.
Delen per e-mail
De komende jaren wil Noord-Holland opnieuw duizenden damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland afschieten. Het doodschieten van zesduizend damherten heeft niet tot de gewenste 'streefstand' van duizend geleid.
Dit onzalige plan is opgesteld door het adviesteam van de provincie, de Faunabeheereenheid, van jagers en jagersgezinde organisaties. De FBE voert het plan zelf uit waardoor zij de volledige regie heeft. Maar als je een jagersclub oplossingen vraagt, zul je die met het geweer krijgen. In een beschaafd land lossen we problemen niet op met kogels. Daarom vraagt de Partij voor de Dieren een second opinion: een 'RedTeam' van wetenschappers en dierenwelzijnsorganisaties, dat met een geweldloos voorstel komt. De provincie kan dan kiezen: de kogel of een diervriendelijker alternatief.
Als je jagers vraag om een oplossing, zul je die krijgen met het geweer
Ook de raadsfractie Partij voor de Dieren Amsterdam is al jaren tegen afschieten van de gezonde dieren. De stad is eigenaar van het grondgebied en dus verantwoordelijk voor de dieren. De provincie komt nu met een beheerplan, omdat de gemeenteraad ooit besloten heeft het verzet te staken.
Na jaren aantoonbaar falen van het afschotbeleid, moeten partijen zoals GroenLinks en PvdA zich afvragen of het wel slim was. In de vergadering van Provinciale Staten, maandag, zal de partij via een motie haar voorstel indienen voor het RedTeam, met de oproep de damherten te sparen tot er advies is. Van andere partijen is nog weinig steun te verwachten. Zelfs GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66 kiezen voor afschot. Maar de damherten zullen blijven komen. Het doden van moederherten en kalfjes zal dus doorgaan. Gedeputeerde Staten en alle partijen in de provincie, behalve de SP, PVV en de afsplitsing van FvD, laten zich overtuigen door de jagers met dezelfde argumenten en loze 'oplossingen' als vier jaar geleden. Om Statenleden en gedeputeerden ervan te overtuigen dat er niets mis is met een second opinion met geweldloze intentie, is de PvdD een burgeractie gestart. Zij kunnen een vriendelijke mail sturen aan politici, en van zich laten horen via social media met #REDhetdamhert.
In zijn boek Het innerlijke leven van dieren schrijft Peter Wohlleben: 'Rouw? Kunnen herten zoiets echt voelen? Dat kunnen ze niet alleen, ze móeten het zelfs: rouwen helpt om afscheid te nemen. De binding van hinde en kalf is zo intens. Telkens keert ze terug naar de plek waar het is gebeurd en roept hem, zelfs als het kalf door de jagers is weggehaald.' 'Diervriendelijkheid' van de provincie? Na het kalfje wordt meteen ook de moeder doodgeschoten. Tijd voor een beschavingsoffensief. Het laatste woord is aan het geweten van collega-Statenleden. Stemmen ze maandag hoofdelijk voor een schietteam of red-team?
Fabian Zoon is fractievoorzitter Partij voor de Dieren Noord-Holland en Johnas van Lammeren is fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Commentaar
Avondklok? Goed dat we ons de oorlog herinneren, maar hij is wel al 75 jaar voorbij
Een avondklok is een heftige ingreep in ieders leven, maar laten we het wel rationeel houden. En ga eens praten met de ‘niet-essentiële’ winkelier om de hoek, als je wilt weten wat heftig is, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUMcolumn
Waarom een pardon ook voor andere mensen in de schuldenhel geen gek idee is
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
PREMIUM
Overheid mikt op 1,7 miljoen laadpalen in 2030: beleggers zien gouden kansen
Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak. -
PREMIUMLezersreacties
Drummen, bordspellen, borduren: zo blijven jullie bezig tijdens de avondklok
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar tips om de komende weken draaglijk te houden. Hieronder een selectie van de inzendingen.
-
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
commentaar
Verkiezingen moeten gewoon doorgaan
Nu de verkiezingen van 17 maart dichterbij komen, vragen steeds meer mensen zich hardop af of ze door moeten gaan. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bezweert echter dat uitstel niet nodig is. Over het stilleggen van onze democratie moet immers niet lichtzinnig worden gesproken. -
Opinie
Geef jongeren plek aan tafel bij het coronabeleid
Jongeren moeten betrokken worden bij het coronabeleid. Bestuurders van jongerenorganisaties van vijf politieke partijen vragen in een open brief aan premier Rutte en minister De Jonge om een plek aan tafel.