2020-03-16 08:44:23 BAARN - Lege klassen op het Baarnsch Lyceum. Alle scholen en de kinderopvang gaan tot en met 6 april dicht. Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt wel op het werk verwacht om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij gaan zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten. ANP JEROEN JUMELET
Volledig scherm
2020-03-16 08:44:23 BAARN - Lege klassen op het Baarnsch Lyceum. Alle scholen en de kinderopvang gaan tot en met 6 april dicht. Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt wel op het werk verwacht om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij gaan zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten. ANP JEROEN JUMELET © ANP

Doe niet te laconiek over kinderen als risicogroep

Kinderen zijn nauwelijks een besmettingsgevaar voor corona, zegt de overheid. Een bezorgde lezeres vindt die luchthartigheid onterecht. Zij zit met haar gezin, met twee zieke dochters, in vrijwillige isolatie.

Wat is er toch aan de hand in ons land? Volgens onze premier vormen kinderen nauwelijks een besmettingsgevaar en worden zij zelden ziek van het coronavirus. Er lijkt een soort arrogantie, een onterechte 'zekerheid', te heersen dat corona kinderen niet zal treffen en dat zij ook geen besmettingsgevaar vormen.

Welnu, mijn oudste dochter (13 jaar, tweede klas middelbare school) begon zich op zondag 8 maart af en aan minder goed te voelen en woensdag had zij echt koorts, keelpijn en last bij diep inademen. In haar klas werden die dag zeven kinderen ziek gemeld. In haar klas zitten kinderen die op wintersport geweest waren naar Noord-Italië. Hetzelfde geldt voor een docent.

Quote

In haar klas zitten kinderen die op winter­sport geweest waren naar Noord-Italië

Ik had meerdere malen contact met de huisarts en de GGD. Ze konden niet veel doen, gaven het advies het wel te behandelen alsof ze corona heeft, maar ze werd (uiteraard) niet getest. Mijn jongste dochter werd een dag later ook ziek.

Mijn dochters zijn altijd erg gezond geweest, mijn oudste heeft geen koorts meer gehad sinds zij als baby een oorontsteking had. U snapt het, sinds donderdag zit ons gezin vrijwillig in isolatie.

De reacties van onze dierbaren zijn warm en bezorgd, maar we krijgen ook te maken met zogenaamd relativerende opmerkingen. 'Het kan ook gewoon een griepje zijn, maak je niet zo druk.'

Uiteraard heb ik er alle begrip voor dat er vanwege de schaarste aan testmateriaal voor gekozen wordt om alleen risicogroepen met kwetsbare mensen te testen. Maar zeg dan niet dat kinderen niet ziek worden en geen besmettingsgevaar vormen. Ze worden niet getest, dus je weet het niet.

Een laconieke houding kunnen we ons helemaal niet permitteren, kijk naar Wuhan en Italië. Natuurlijk is het goed om rustig te blijven, maar alles recht praten wat helaas toch krom is, dat gaat te ver.

Inmiddels is duidelijk geworden dat op de intensive care ook jongeren met corona liggen, en volwassenen die nog niet de 50 gepasseerd zijn. Ook was er het verhaal van een 16-jarige jongen die behoorlijk ziek was en na een halve week getest werd. Hij bleek corona te hebben en nu ligt hij in levensgevaar op de intensive care. Hij was nooit eerder ziek.

Geen kattenpis

Laten we niet in paniek raken maar ook alsjeblieft ophouden met elkaar voor de gek te houden. Laten we leren van onderzoeken die zijn gedaan naar de Spaanse griep en Sars, en van de ervaringen in Wuhan.

Dit virus is geen kattenpis, het kan ons allemaal treffen.

Op dit moment is er geen ruimte voor polderen, we hebben een sterk en eenduidig beleid nodig. Dat zal niet alleen een gunstig effect hebben op de verspreiding van corona, maar ook tot verbondenheid en solidariteit leiden. Die hebben we meer nodig dan ooit!

Een bezorgde moeder (volledige naam bekend bij de redactie).