Volledig scherm
© Bram van de Biezen

Dolfijnen zijn wilde dieren, geen clowns

OpinieHet Dolfinarium in Harderwijk moest vernieuwen, met meer educatie en meer aandacht voor natuurlijk gedrag. Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland, vindt het nog steeds foute boel. ,,Deze intelligente dieren horen thuis in de oceaan.''

Dolfinarium Harderwijk opent het seizoen met try-outs van de nieuwe dolfijnenshow Oceanica.

Na jaren van teruglopende bezoekersaantallen was het Dolfinarium toe aan iets nieuws. Die vernieuwing werd min of meer opgelegd, want er móést een koerswijziging plaatsvinden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) eiste in november 2019 dat de dolfijnenvoorstelling educatiever werd. De show moest 'meer lering' bieden en er moest meer rekening gehouden worden met het natuurlijke gedrag van de dieren.‎

Er is nu meer aandacht voor de eigenschappen van dolfijnen en voor het gevaar van plastic afval, vergezeld door spectaculaire kunstjes van acht dolfijnen in het DolfijndoMijn.

Wat betekent de nieuwe show voor de dieren? En hoe zijn 'educatie' en 'dolfijnenshow' gerelateerd? Dat is de grote vraag.

Hoe kan iemand iets leren van een circusshow met afgerichte dieren die in gevangenschap kunstjes opvoeren, in ruil voor dode vis? Zien hoe deze dolfijnen optreden, leert ons voornamelijk dat het prima is om wilde dieren gevangen te houden en ze in te zetten voor ‎kortdurend vermaak.

Quote

Tussen de shows door zijn de dieren veroor­deeld tot rondjes zwemmen

Tussen de shows, met volop onnatuurlijke gedragingen, blijven de dolfijnen veroordeeld tot eindeloos rondjes zwemmen, staren door de ramen of lusteloos drijven in een kale tank. Het is verbazingwekkend dat een dierentuin, zoals het Dolfinarium zich noemt, een circusshow met dolfijnen mag opvoeren, ondanks het verbod op wilde dieren in een circus. Dolfijnen behoren tot de intelligentste dieren op aarde.

Steeds minder mensen bezoeken het Dolfinarium, want men ziet in dat vermaak met dolfijnen niet van deze tijd is. Grote internationale bedrijven zoals Virgin Airways, British Airways Holidays en TripAdvisor, hebben dolfijnenattracties geschrapt. Zij beseffen dat het houden van dolfijnen in gevangenschap wreed en onhoudbaar is.

De Nederlandse reisorganisatie Corendon vervult een voortrekkersrol en stopt ermee. In veel landen geldt al een verbod op dolfijnenshows.

Laatste generatie

En wat gebeurt er in het Dolfinarium? Men vertelt wat meer feitjes tijdens de show, er wordt iets gezegd over het klimaat en daarmee‎is deze circusshow gerechtvaardigd. Maar dat is niet zo. Deze sociale en intelligente dieren horen thuis in een oceaan, niet in een betonnen bak met een leefgebied dat 200.000 keer kleiner is dan hun natuurlijke omgeving.

Veel educatiever is: een museum bezoeken of kijken naar een natuurdocumentaire. Dan zie je dieren in het wild. Dolfijnen zijn wilde dieren en geen entertainers. De huidige showdolfijnen moeten de laatste generatie zijn die in gevangenschap leeft.‎

Sanne Kuijpers is campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland.