Volledig scherm
© Beeld Werkt

Door het CBR loopt onze heimweetrip naar Frankrijk helemaal in de soep

Brief van de dagDe brief van de dag is van Peter Laming uit Maassluis. 

Behoort u ook tot de oudere automobilisten wier rijbewijs verlopen is of op het punt staat te verlopen? Dan bent u er inmiddels ongetwijfeld van op de hoogte dat u in 2020 gedurende een jaar mag blijven rijden met uw rijbewijs nadat het verlopen is. Maar niet naar het buitenland!

Wij hadden als tachtigers voor dit jaar onze laatste vakantie naar het warme Zuid-Frankrijk gepland, met automobiel en caravan. Goede raad was duur. Tijdig aanmelden dus maar bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen. Al gauw bleek dat dit CBR mij niet kon garanderen dat ik in de voor de zomer geplande periode (mei-juli) met een geldig rijbewijs naar het buitenland kon gaan. Het keuringsprotocol kan/mag pas 41 dagen vóór het verlopen van het rijbewijs beginnen. Inmiddels hebben we diverse malen heen en weer gemaild, met als resultaat dat wij in de (na)zomer niet met een geldig rijbewijs op vakantie kunnen. 

Uit nadien ontvangen telefonische informatie van het CBR bleek dat ik vóór 17 februari 2021 niet met zekerheid een geldig rijbewijs tegemoet kan zien. Dan is onze caravan al de deur uit! En o ja, telefonische informatie van het CBR kan/mag inhoudelijk niet, als bevestiging, op papier worden gezet, ook niet als e-mail. Het is heel moeilijk wennen aan het idee dat ons oudjes zomaar onze farewell trip naar de warmte van La douce France wordt ontnomen. 

Want het CBR ziet kennelijk geen kans om binnen 15 maanden een nog te verlopen rijbewijs te vervangen. Mogelijk moeten we twee jaar voor de verloopdatum van het rijbewijs het vernieuwingsprotocol van het CBR zien te activeren? Succes hiermee, 75- en 80-plussers!