Volledig scherm
De privacywet zorgt er nu voor dat criminelen onder de radar kunnen blijven. © ANP XTRA

Doorgeslagen privacywet pakt beschamend uit

CommentaarEen gênante situatie noemen bestuurders het. En dat is het ook. Wanneer bijvoorbeeld een burgemeester informatie heeft over een crimineel, mag een naburige gemeente niet worden gewaarschuwd. Dat is schending van de privacy. Zo maakt de wetgever het wel heel lastig om criminaliteit te bestrijden.

Een recent rapport over de hulp aan slachtoffers van loverboys geeft een schrijnend voorbeeld van hoe de praktijk nu werkt. De directeur Veiligheid van de gemeente Rotterdam klaagt over hoe lastig het is om illegale prostitutie aan te pakken. ,,Wij hebben het gezien’’, beschrijft hij. ,,Wij sluiten een pand en de dames worden per taxi naar een buurgemeente vervoerd waar ze in een pand van dezelfde huurder geplaatst worden. Wij kunnen vervolgens niks meer doen, omdat het probleem naar een andere gemeente verschoven is. En dan mogen we ook nog eens niets zeggen tegen onze buurgemeente.’’

Let wel: dit gebeurt dus in een land waarin iedereen van links tot rechts zegt dat vrouwenhandel en misbruik van minderjarige meisjes door vaak nietsontziende pooiers veel harder moet worden aangepakt. Een aanpak die wordt doorkruist doordat privacyregels (of in elk geval de interpretatie daarvan) de criminelen beschermt. En dat probleem speelt op meerdere terreinen. In een brandbrief van werkgeversorganisaties aan de Tweede Kamer klagen ze over hetzelfde. Makelaars kunnen niet meer navragen of een potentiële klant in het verleden panden heeft aangekocht om wietplantages in onder te brengen. Banken die onderling geen informatie mogen uitwisselen over verdachte transacties.

Het is de omgekeerde wereld. Natuurlijk is het goed dat informatie over burgers niet zo maar vrijelijk met Jan en alleman mag worden gedeeld. Maar het kan nooit de bedoeling zijn dat de overheid enerzijds een groot offensief aankondigt tegen bijvoorbeeld witwassen en drugscriminaliteit en anderzijds criminelen makkelijk onder de radar kunnen blijven door privacyregels die dezelfde overheid heeft opgesteld. Het kabinet werkt nu aan een wet die deze tegenstrijdigheid moet oplossen. Maar het wekt weinig vertrouwen als je beseft dat hetzelfde landsbestuur de huidige beschamende situatie heeft geschapen.