Eerlijke handel mag niet weer vier jaar wachten
OpinieNederland moet breken met verdragen die goed zijn voor multinationals. Globalisering versterkt onder meer de oneerlijke concurrentie voor werknemers en boeren, stellen vier maatschappelijke organisaties.
Delen per e-mail
Handelsland Nederland staat op een kruispunt. De meeste politieke partijen van uiterst links tot uiterst rechts willen breken met handelsverdragen die geweldig zijn voor multinationals, maar waarvoor mens, milieu en democratie de prijs betalen.
Alleen CDA, VVD en D66 kunnen niet loskomen van het vrijhandelsgeloof
Alleen VVD, CDA en D66 kunnen niet loskomen van hun vrijhandelsgeloof. Tijd om te kiezen voor een andere koers. De voltallige oppositie is tegen het Ceta-verdrag tussen de EU en Canada. De ChristenUnie, nodig voor een meerderheid, was ook niet enthousiast. De regering had in de EU fatsoenlijke bescherming van klimaat, dierenwelzijn en arbeidsrechten kunnen eisen. Maar ze kozen ervoor om Ceta door te drukken. In de Eerste Kamer dreigt hetzelfde. De Tweede Kamer trok haar steun in voor het handelsverdrag met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.
Dat verdrag betekent nog minder Amazone, meer klimaat- opwarming en meer concurrentie voor Nederlandse boeren door goedkoop Zuid-Amerikaans vlees en suikerriet. Minister Kaag besloot de motie niet uit te voeren en liet de kans liggen om zich te verzetten tegen een onduurzaam en achterhaald handelsverdrag.
Kolenbedrijf RWE eist 1,4 miljard euro compensatie van Nederland, omdat kolenstroom verboden wordt. RWE gebruikt daarvoor het Energy Charter Treaty, een verdrag met een claimsysteem dat het Nederlandse recht buitenspel zet en klimaatbeleid dwarsboomt. De regering heeft er vier jaar niks aan gedaan. Wereldwijd worden 14 miljoen werknemers uitgebuit onder de verantwoordelijkheid van Nederlandse bedrijven. Maar coalitieafspraken om bedrijven te verplichten maatschappelijk verantwoord te ondernemen, schoof de regering voor zich uit. Minister Kaag nam het zelfs op voor multinationals en zei onlangs: ,,Ik ken alleen maar bedrijven die verantwoordelijk willen zijn.'' Als we iets leren van doorgeschoten vrijhandel, dan is het wel dat de macht van vooral westerse multinationals enorm is toegenomen. Dat gaat ten koste van de zeggenschap van burgers en volksvertegenwoordigers. Vooral in arme landen, maar ook in Europa.
Het is de schaduwkant van een veel te 'succesvol' Europees handelsbeleid. De globalisering ligt op ramkoers met klimaat, vergroot de ongelijkheid, versterkt oneerlijke concurrentie voor werknemers, boeren en MKB en ondermijnt verduurzaming van landbouw en economie.
Een nieuwe opzet van handelsbeleid begint daarom met het aan banden leggen van de macht van multinationals en het centraal stellen van duurzame ontwikkeling en bescherming van mens, dier, milieu, MKB, gezinsbedrijven in de landbouw en de democratie. De nieuwe Tweede Kamer mag dit niet nog eens vier jaar vooruitschuiven.
Donald Pols (Milieudefensie), Guus Geurts (Platform Aarde Boer Consument), Tuur Elzinga (FNV) en Fiona Dove (TNI). Deze organisaties maken deel uit van de Handel Anders! coalitie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie
Andere premier eisen is gelijk aan kiezersbedrog
Na het aftreden van het kabinet over de toeslagenaffaire leek het logisch dat dit de verkiezingen zou bepalen. De kiezer heeft VVD-leider Rutte echter over zijn gehele beleid beoordeeld, stelt J. H. Klein Molekamp. -
10
Reacties op versoepelingen: ‘Open? Onze oosterburen praten over een lockdown’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 9 april in de krant verschenen over onder meer de nieuwe Kamervoorzitter en de coronamaatregelen. -
Opinie
Triage verplicht ons te kijken naar snellere dood
Tijdens de pandemie hebben doodzieke patiënten en de overbelaste zorg baat bij een vorm van ruilen, zo betoogt Liesbeth van den Berg (VVD): wat is er mogelijk als je geen ic-bed in beslag wilt nemen? -
Commentaar
Alleen simpel krijgen we corona eronder
Met alle respect voor hun inspanningen, onze bewindslieden stellen het geduld van Nederland inmiddels wel érg op de proef, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
VIDEO
Apple onthult flinterdunne iMac in zeven verschillende kleuren
Apple heeft tijdens een presentatie zijn iMac-computer compleet in het nieuw gestoken. De vernieuwde variant is flinterdun en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren.
-
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. -
commentaar / video
Problemen bij jeugdzorg zijn niet met geld alleen op te lossen
Over de problemen in de jeugdzorg worden al jarenlang krantenpagina’s vol geschreven. En toch is nog niemand in staat gebleken het probleem op te lossen. Een hele reeks instanties slaan gezamenlijk alarm: kinderen met ernstige psychische klachten krijgen niet de goede hulp. -
Kaart
Zoveel eigen geld moet je inleggen voor de aankoop van een huis
Starters moeten steeds dieper in de buidel tasten voor de aankoop van een huis. Alleenstaanden hebben gemiddeld bijna 30.000 euro eigen geld nodig. Dat is in honderd gemeenten niet genoeg om een appartement van 60 vierkante meter te kopen.