Eerlijke prijs voor vlees, dat is pure milieuwinst
OpinieOud-minister Jan Terlouw en drie medestanders denken dat het kan: een eerlijke prijs voor vlees, zodat het milieu minder zwaar wordt belast en boeren er niet op achteruitgaan. Ze leggen uit hoe dat zit.
Delen per e-mail
Eten is zó laag geprijsd dat het milieu te zwaar wordt belast en boeren te weinig verdienen'. Dat zei minister Carola Schouten (AD 17-6).
Er is een oplossing: een eerlijke vleesprijs. Voor dit plan bestaat een meerderheid van 63 procent, als in ruil daarvoor de btw op groenten, fruit en vleesvervangers verlaagd wordt naar 5 procent, boeren ruim worden beloond en lage inkomens gecompenseerd. Dit blijkt uit een recente peiling onder AD-lezers.
Kiezers uit de hoek van de regeringspartijen steunen dit voor 54 (CDA) tot 62 (VVD) procent, volgens een peiling voor de True Animal Protein Price Coalition (TAPP). Hierin werken organisaties op het gebied van landbouw, gezondheid, milieu, dierenwelzijn en jongeren aan een eerlijke prijs voor voedsel. Tientallen hoogleraren steunen het plan.
Rijke landen met een te hoge vleesconsumptie moeten het voortouw nemen
Rijke landen met een vleesconsumptie die hoger is dan in de gezondheidsrichtlijnen staat, moeten het voortouw nemen om die te verlagen. Het door LTO Nederland gesteunde Klimaatakkoord vraagt om 40 procent minder vleesconsumptie. Bijna 70 procent van de Nederlanders accepteert een hogere vleesprijs ten gunste van het milieu. De beste vertaling van deze wens is om die meerkosten via een Fonds Eerlijke Voedselprijs terug te geven aan bevolking en boeren. Burgers krijgen invloed op de besteding. De maatschappelijke kosten per 100 gram kip, varkens- en rundvlees bedragen respectievelijk 0,20, 0,45 en 0,57 eurocent. Die kosten worden veroorzaakt door broeikasgassen, fijnstof, stikstof, verlies van biodiversiteit en dierziekten.
Wij stellen een geleidelijke invoering voor van een verbruiksbelasting op vlees en tegelijk een verlaging van de btw op groente, fruit en vleesvervangers.
Vlees wordt gemiddeld 16 eurocent per ons duurder in 2021. In 2030 zitten alle milieukosten in de vleesprijs: 34 cent. Hierdoor daalt de vleesconsumptie conform het Klimaatakkoord en vindt een flinke reductie plaats van broeikasgassen. Er komen gerichte compensaties voor huishoudens met een laag inkomen.
Wij stellen voor jaarlijks 450 tot 600 miljoen euro uit het eerder genoemde Fonds te besteden aan landbouwsubsidies voor stikstof, klimaat, natuur en dierenwelzijn. De verbruiksbelasting kan worden geïnd bij slachterijen en importeurs. Dat levert jaarlijks ruim 1 miljard euro op.
Politieke partijen moeten nu keuzes maken die goed zijn voor boeren, milieu, natuur, dierenwelzijn en volksgezondheid. Staatssecretaris Snel (Financiën) en Kamerlid Snels (GroenLinks) vinden ook dat vlees te goedkoop is. De eerste zegde al toe een eerlijke vleesprijs mee te nemen in het onderzoek naar een nieuw belastingstelsel. Hopelijk besluit 'de groenste regering ooit' dit in te voeren. Nederland is dan het eerste land ter wereld met een eerlijke vleesprijs.
Jan Terlouw (oud-minister van Economische Zaken), Pier Vellinga (voorzitter TAPP Coalitie), H.W. Remmers (directeur TAPP Coalitie) en Jacqueline Cramer (oud-minister van VROM).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Die avondklok, hoe onwenselijk en frustrerend ook, is ook voor ons onvermijdelijk
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
column Geen anderhalve meter afstand in de bio-industrie
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
Reacties op Jort Kelder: ‘Natuurlijk zijn alle VS-heulers verongelijkt over zijn goede vraag’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 9 januari in de krant verschenen over onder meer de toeslagenaffaire en Jort Kelder. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.
-
PREMIUM
column De kapitale fout met onze tieners toont aan: tijd voor een reset van het OMT
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Opinie Nieuwe wet zal tweede toeslagendrama creëren
Bij het bestrijden van uitkeringsfraude werkte de overheid met een algoritme om dat te sporen. De rechter verbood het. Toch komt er een nóg ingrijpender wet. Kitty Jong waarschuwt voor een nieuw drama.