Eerlijke verdeling van de vaccins vraagt om moed
OpinieEr zullen alternatieve routes naar een coronavaccin moeten worden afgelegd, anders betalen arme landen een enorme prijs, stelt Karlijn Roex. Eén van die routes is niet onomstreden: blootstellen aan het virus.
D e coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca blijken effectief, maar in 2021 zal er alleen voldoende voorraad zijn voor éénderde van de wereldbevolking. En de meerderheid van deze voorraad is al opgekocht door rijke landen.
Als ikzelf voldoende gezond bevonden word, doe ik graag mee aan de proef
Welke opties zijn er om iedereen snel toegang te verlenen tot vaccinatie? Eerlijke toegang tot een vaccin redt levens. Wanneer rijke landen alle vaccinvoorraad blijven opkopen, riskeren we wereldwijd het verlies van bijna twee keer zoveel levens als bij een eerlijke verdeling. Dat suggereren modellen van wetenschappers. Terwijl wij ons verheugen op onze vaccinatie-afspraak in 2021, moeten inwoners van arme landen mogelijk jaren wachten. Enkele vaccinkandidaten die nu nog in ontwikkeling zijn, bevatten sterke voordelen ten opzichte van de koplopers.
Zo vereist het Janssen-vaccin waarschijnlijk slechts één injectie, in plaats van twee. En mogelijk beschermen niet alle vaccins tegen een infectie, dus tegen viruscirculatie. Dit zijn allemaal redenen om door te gaan met ontwikkeling. Maar hoe ontwikkel je nieuwe vaccins als er al een paar zijn goedgekeurd? Vaccinoloog Rajeev Venkayya en andere deskundigen stellen in het blad Nature dat het dan ingewikkeld wordt. Want hoe onderzoek je een placebogroep temidden van een gevaccineerde maatschappij? Een alternatieve route zijn de zogenoemde human challenge trials, HCT. Proeven die de wetenschap in staat stelt zonder placebogroep sneller een beeld te krijgen van de verschillende vaccins. Het voordeel van HCT is dat je niet afhankelijk bent van grote uitbraken. Bij HCT kies je een groep gezonde, jonge mensen die voor zichzelf kunnen beslissen en goed geïnformeerd zijn over alle risico's. Je stelt hen bloot aan het virus na inenting met de kandidaat-vaccins. Doordat de besmetting in experimenteel gecontroleerde condities plaatsvindt, kun je sneller cruciale lessen leren over besmettelijkheid en de immuunrespons. Dit helpt overheden hun vaccinatiestrategie te optimaliseren. Dit kan maanden schelen.
Luister voor het laatste coronanieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
In een dodelijke pandemie, telt elke dag. Deze doelbewuste besmetting maakt de HCT ook omstreden. Er zal niet voor iedereen een reddingsmiddel voorhanden zijn wanneer deelnemers toch heel ziek worden. De langetermijngevolgen van een virusinfectie kunnen ook voor jongeren heel groot zijn. Daarom moet hier niet lichtzinnig over worden besloten, zo stelt ook Rosanne Hertzberger, de microbioloog die zich ook uitsprak als voorstander van HCT. Als ikzelf voldoende gezond bevonden word, zou ik graag meedoen aan deze proef.
Dit besloot ik toen ik over het onderwerp las op de website van 1Day Sooner. Ik zou hiermee willen bijdragen aan een eerder einde aan deze pandemie voor alle delen van de wereld. Want iemand in Sri Lanka heeft net zoveel recht om het leven weer op te pakken als ikzelf.
Dr. Karlijn Roex is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en vrijwilliger bij 1Day Sooner.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voetbalpodcast | ‘Dit PSV kan maar niet de nul houden’
PSV heeft dankzij een 2-2 gelijkspel op bezoek bij het Schotse Rangers voldoende perspectief gehouden op een plek in de groepsfase van de Champions League. De Eindhovenaren kregen het echter opnieuw niet voor elkaar om het doel schoon te houden. In de AD Voetbalpodcast blikte Etienne Verhoeff met Rik Elfrink terug dat duel. -
PREMIUMColumn37
Zelfs overduidelijke bondgenoten als Tim den Besten zijn niet veilig voor bloeddorstige racismezoekers
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
24
Reacties op onderzoek hogere prijs drinkwater: ‘Hier wordt de rekening altijd direct bij de verbruiker gelegd’
‘Ja hoor, die zagen we al van verre aankomen, plannen om de kosten voor drinkwater te verhogen’ en ‘Hoe moeilijk is het voor boeren om een switch te maken, dat hebben niet-boeren toch ook altijd moeten doe?': dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 17 augustus verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUMAngela Kijkt TV44
Wat ben ik blij dat ik voor één keer niet heb weggezapt bij een Hazes
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.
-
PREMIUMCOLUMN62
Over ‘onacceptabel’ gesproken… Het is de hoogste tijd dat Rutte zich luid en duidelijk een crisisleider toont
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”