Volledig scherm
adjunct-hoofdredacteur digitaal Rennie Rijpma © Joost Hoving

Geef jeugdarts tijd voor gesprek

Europese jeugdartsen slaan de handen ineen om stress bij kinderen van 0 tot 24 jaar te verminderen, of nog beter om die stress te voorkomen. Nederland voert steevast de lijst aan van landen van Unicef waar kinderen aangeven het gelukkigst te zijn. Hoe kunnen onze kinderen dan tegelijk zoveel stress ervaren? Zoveel dat het steeds vaker tot problemen leidt. Studenten en middelbare scholieren die nog voor ze aan hun werkzame leven beginnen met een burn-out thuis zitten, achtste groepers die op Cito-training gaan om maar niet onder te presteren en zelfs kleuters, peuters en baby’s die lijden onder de druk van hun omgeving of de stress van hun drukke ouders. De prestatiedruk die ouders en kinderen ervaren hebben een negatief effect op ons welzijn.

Gek genoeg zien we steeds meer van elkaar - blije vakantiefoto’s op Instagram, feestelijke Facebookposts van geslaagde (klein)kinderen – maar bespreken we nauwelijks de moeilijkheden waar we dagelijks tegenaan lopen. Liever houden we de schijn op en werken zo mee aan de druk die we anderen opleggen.

Een deel van de angst is reëel. Een goede opleiding vergroot waarschijnlijk de kansen van onze kinderen. Voor wie minder mee kan op school is minder ruimte op de arbeidsmarkt als kassa’s verdwijnen, we bankzaken zelf regelen per app en zelden nog een brief bezorgd krijgen. Maar de allergrootste kans op succes in hun volwassen leven hebben de mensen die goed in hun vel zitten, die door verandering niet meteen uit het veld zijn geslagen en van gebaande paden durven af te wijken. Als we kunnen bijdragen aan het geluk van onze kinderen, dragen we bij aan hun succes.

Dus allereerst, beste mensen: relax! Gun je kinderen ruimte om zich te vervelen, een geschaafde knie te halen, een keertje niet de beste te zijn. En ten tweede: laten we oor hebben voor de consultatiebureaus en jeugdartsen die vragen om wat meer ruimte voor gesprekken met ouders, over hun twijfels en onzekerheden. Als er een plek is waar tijd en aandacht voor hen is en niet iemand onrustig op zijn of haar stoel schuift omdat het volgende consult wacht, iemand die moet voldoen aan de zoveelste prestatienorm.

In onze drang naar maakbaarheid en meetbaarheid lijken we menselijke verhoudingen uit het oog te verliezen. De druk die we onszelf en de omgeving opleggen is enorm. Een goed gesprek doet vaak al wonderen zowel in eigen kring als met een professional.