Geef maatschappelijke stage verplicht karakter
OpinieTijdens de formatie van het huidige kabinet in 2017, dwong het CDA een vrijwillige maatschappelijke diensttijd af. Nu, bijna vier jaar later, moet er een verplichte vorm komen, stellen Pieter Heerma en Harmen Krul.
Als er iets is dat corona ons laat zien dan is het wel dat tegenstellingen in de samenleving zijn vergroot en dat de verschillen tussen kansrijk en kansarm enorm zijn toegenomen.
Nu het raamwerk er ligt, is het verstandig om een verplichte vorm in te voeren
Jongeren zijn in toenemende mate terecht bezorgd over hun toekomst. Ze voelen zich aan hun lot overgelaten. Dat begint al bij het opbouwen van een studieschuld, het niet kunnen vinden van een betaalbare woning en minstens twee flexbaantjes moeten hebben om de maand door te komen. Dit draagt bij aan verdere verwijdering, uitzichtloosheid en polarisatie. Juist de verplichte maatschappelijke diensttijd kan voor jongeren een uitkomst bieden om de verschillen te overbruggen. En het gevoel te krijgen onderdeel te zijn van deze samenleving door een steentje bij te dragen.
Het zorgt ervoor dat jongeren in contact komen met ouderen, zieken, zwakkeren of kinderen. Zo leren ze verantwoordelijkheid te dragen en nemen. En respect te ontwikkelen voor elkaar, los van religie, afkomst, leeftijd, of scholing. Tegelijkertijd geeft het ook nieuw perspectief op carrièrekansen, waarover ze anders misschien nooit hadden nagedacht. Doordat ze kennis en ervaringen opdoen van vakgebieden die ze voorheen links lieten liggen of simpelweg niet kenden. Vakgebieden waar nu een enorm nijpend tekort is aan personeel, zoals in de zorg of bij de politie.
Deze crisis raakt jongeren ongekend hard. Het thuis studeren is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen missen aansluiting, voelen zich eenzaam, voelen zich onveilig, vervelen zich, komen in aanraking met criminaliteit, lopen studievertraging op, vallen tussen wal en schip omdat hun stage niet doorgaat of stoppen gewoon helemaal met hun opleiding. De contacten verminderen en er is weinig sociale controle meer van leraren of andere leerlingen. Hierdoor ontstaan steeds diepere scheidslijnen en het werkt verwijdering tussen groepen in de hand. En dat is voor een samenleving gevaarlijk. Want wanneer sociale controle ontbreekt, jongeren elkaar en anderen niet meer ontmoeten, niet meer met elkaar in aanraking komen, en sommigen zelfs in de criminaliteit belanden, verarmt een samenleving en dat is voor niemand goed.
Het CDA heeft zich tijdens de formatie van het huidige kabinet in 2017 ingezet voor de oprichting van de maatschappelijke diensttijd. Deze is na vier jaar langzaam uitgerold en inmiddels zijn er meer dan 18.000 jongeren tussen de 14 en 27 jaar die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat ruim 800.000 jongeren ook op deze manier een steentje willen bijdragen aan de samenleving.
Nu het raamwerk er eindelijk ligt, is het verstandig om een verplichte vorm in te voeren, met het doel alle jongeren een verplichte maatschappelijke diensttijd te laten doen.
Pieter Heerma is fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer en Harmen Krul is kandidaat Tweede Kamerlid voor het CDA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Politiek correct gemekker over moorkop en jodenkoek
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
29
Droogte schreeuwt om haast bij uitvoering deltaplan
De droogte is inmiddels een jaarlijks terugkerend probleem. Hoewel er al veel in gang is gezet om ons voor te bereiden op periodes met weinig neerslag, is het tijd voor een versnelling. En een forse ook, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUMcolumn25
Ik kan niet anders dan constateren dat dit drama voorkomen had kunnen worden met tijdig ingrijpen
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
32
Reacties op bonus Philips-top: ‘Ze hebben een grammofoonplaat voor hun kop’
‘Gek dat dergelijke uitspattingen bij grote bedrijven ongehinderd kunnen doorgaan’ en ‘D66-politiek is vaak theoretisch en weinig praktisch’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de brieven die in de krant van donderdag 12 mei verschenen Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
74
Reacties op sms'jes Rutte: ‘We laten ons besturen door mensen die de wet aan hun laars lappen’
‘Het is sowieso wenselijk om eens naar onze eigen impact op het milieu te kijken’ en ‘Mark Rutte kan dat alleen doen omdat wij dat telkens door de vingers zien’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van vrijdag 20 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.