Geef middelbare school uitzicht op fysieke les
OpinieMiddelbare scholen moeten snel een routekaart krijgen naar fysiek onderwijs, stelt Remy Balistreri met 22 andere betrokkenen. Het biedt docenten, leerlingen en ouders perspectief op hoe 'normaal' eruit ziet.
Het hybride onderwijs, waarbij bijna één miljoen kinderen deels online, deels op school les volgen, is een inferieure oplossing, die alleen tijdelijk, met duidelijke einddatum acceptabel is.
De meeste middelbare scholieren hebben nu slechts één dag per week fysiek les - veel te weinig om van een volwaardige schoolweek te spreken. Online onderwijs is minderwaardig onderwijs, dat ervoor zorgt dat kinderen een deel van de week in sociaal isolement verkeren en nauwelijks iets leren. Voor de buitenwacht mag het voortgezet onderwijs misschien open lijken, effectief brengen leerlingen meer tijd alleen op hun kamer door dan met klasgenoten, terwijl sociale interactie broodnodig is voor een gezonde ontwikkeling. Bij veel kinderen staat het elastiek op knappen.
Hoe komen scholen af van mondkapjes, éénrichtingsverkeer en desinfectiezuilen
Het gebrek aan sociale contacten en de talloze uren achter het beeldscherm hebben schadelijke gevolgen voor mentale, cognitieve en lichamelijke ontwikkeling. De toekomstige miljardeninvestering is wellicht genoeg om de leerachterstanden goed te maken, maar biedt geen oplossing voor de 'leefachterstand'. Sociaal contact en fijne momenten met leeftijdsgenoten en docenten kun je niet inhalen. Niet alleen voor leerlingen is de situatie onwerkbaar, ook docenten en schoolleiders merken dat de maatregelen onuitvoerbaar zijn.
Sinds begin dit jaar roepen verschillende schooldirecteuren op om onder meer de afstandsregel op middelbare scholen te schrappen. Handhaven van coronaregels binnen en buiten de les is een farce: kinderen hebben fysiek contact nodig en alle tijd die docenten bezig zijn met politieagent spelen, kan niet worden besteed aan lesgeven en begeleiding. Zolang niet alle kwetsbaren gevaccineerd zijn, is het volledig heropenen van het voortgezet onderwijs niet zonder risico. In de medische wetenschap is inmiddels consensus dat scholieren niet de motor zijn van de epidemie. Er lijkt dus sprake van een aanvaardbaar risico. Snel- en zelftesten bieden slechts schijnveiligheid en dragen bij aan een gevoel van sociale onveiligheid op scholen.
Jongeren worden nauwelijks ernstig ziek van corona. Wel of niet naar school mag niet afhankelijk worden gemaakt van een testuitslag. Voortdurend testen zorgt voor angst en sociale druk. Dat is niet proportioneel. Er moet een exitstrategie komen. Op welk moment vervalt de afstandsregel? Wanneer worden de quarantaineregels versoepeld? Hoe komen scholen af van mondkapjes, éénrichtingsverkeer en desinfectiezuilen? Kunnen de bestellingen voor sneltesten nog worden geannuleerd? Het onderwijs kan niet permanent in acute crisissfeer verkeren.
Een betrouwbare routekaart biedt leerlingen, docenten en ouders perspectief hoe 'terug naar normaal' er op scholen op korte termijn uit moet zien.
Remy Balistreri is docent geschiedenis. Deze brief is ondertekend door 22 docenten en andere betrokken bij het voortgezet onderwijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
6 mei 2002: de verdrietigste dag in Rotterdam sinds 1945
Op 6 mei 2002 fietste ik na mijn werk nog even langs de supermarkt. Had geen zin te koken, dus in mijn werktas propte ik gauw een halfje bruin, een pak melk en wat kant-en-klare kip saté, destijds een nieuw, vers gerecht in de schappen van de Appie. Thuis zette ik het Journaal aan en viel in het bericht dat Nederland voorgoed zou veranderen: -
69
Reacties op opvang asielzoekers: ‘Waar is dit rijke land gebleven met oplossingen?’
‘Plaatsvervangende schaamte heb ik om in dit land te wonen’ en ‘het wordt hoog tijd dat er daden komen’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van zaterdag 14 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Column87
Nu de coronamaatregelen van de baan zijn, is pas goed te merken hoeveel impact deze periode op ons had
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Opinie
Plaats eerder nog een ouder uit huis dan een kind
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de 1675 uithuisgeplaatste kinderen rond de toeslagenaffaire. Uithuisplaatsing moet een allerlaatste middel zijn, stelt Don Ceder. Hij stelt een wettelijk plan van aanpak voor.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
17
Reacties op ‘racistische’ kroepoekverpakking Lidl: ‘Besteed je tijd toch nuttiger’
‘Er is meer hulp voor de boeven dan voor de nabestaanden en slachtoffers’ en ‘het lukt de voetballerij maar niet om toe te treden tot de 21ste eeuw’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 11 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.