Gigantische kaalslag in kunst en cultuur dreigt
OpinieMinister Van Engelshoven vindt méér steun naar kunst en cultuur niet nodig. Kleinere podia, bioscopen en musea dreigen nu om te vallen, stellen drie fractievoorzitters in de Tweede Kamer, Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP).
Delen per e-mail
We moeten loskomen van het verhaal dat er meer steun bij moet.'' Met die uitspraak boorde minister Van Engelshoven (D66) het laatste restje vertrouwen dat de kunst en cultuur in Nederland in het kabinet hebben, de grond in.
Want terwijl het twijfelachtig is of bioscoop The Movies in Amsterdam, Cinema in Tiel en Poppodium 013 in Tilburg volgend jaar nog wel bestaan, speelt de minister mooi weer. Alsof de kapitein van de Titanic zegt dat de passagiers moeten loskomen van het verhaal dat er reddingsboten nodig zijn.
Festivalzomer
We missen het waarschijnlijk allemaal: een avond met vrienden naar een concert, een hete festivalzomer, een meeslepende toneelvoorstelling.
Voor de bezoeker is het tijdelijke gemis te overzien. Het grote drama voltrekt zich in slow motion. De misgelopen inkomsten van de culturele sector dreigen op te lopen tot 2,6 miljard euro. Maar liefst 38.000 makers ontvangen nog altijd helemaal geen steun. Zoals violist Michiel Commandeur, die al maanden geen euro op zijn bankrekening heeft ontvangen. De winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, tenor Peter Gijsbertsen, is al een opleiding tot hovenier begonnen. Een prachtig beroep, maar het zou jammer zijn als we straks een tuin moeten laten aanleggen om nog van zijn mooie muziek te kunnen genieten.
Als de crisis voorbij is, willen we weer naar onze favoriete bioscoop kunnen
Kleinere poppodia, schouwburgen en theaters geven nu al aan dat ze er zonder extra steun volgend jaar simpelweg niet meer zijn. En steeds meer mensen die op die podia horen te staan, verlaten de sector.
De 300 miljoen die het kabinet beschikbaar stelt, houdt hopelijk de grote rechtstreeks door het Rijk gesubsidieerde musea, orkesten en theatergezelschappen overeind. Maar bij het overgrote deel van de sector - zoals de regionale poppodia, de stedelijke schouwburgen en een groot gedeelte van de musea - komt er nauwelijks iets terecht. Ook bereikt deze steun niet de vele zzp'ers en freelancers voor en achter de schermen: musici, acteurs, decorbouwers, technici.
Schraler en kleiner
Als we nu niks doen, dreigt een kaalslag waar we nog decennia de gevolgen van gaan ondervinden. Dan blijven we achter met kunst en cultuur in Nederland die blijvend schraler en kleiner is.
Als liefhebbers mogen we dat niet laten gebeuren. Als de crisis voorbij is, willen we weer naar onze favoriete bioscoop kunnen. Weer live om een cabaretier kunnen lachen. Ons weer laten meevoeren op de klanken van Mahler of Lil Kleine. Samen met vrienden en vreemden in de festivaltent kunnen dansen. Dat is waarom we een minister nodig hebben die de pijn van ons allemaal voelt. En gaat staan voor de mensen in de kunst en cultuur die nu moeten knokken voor hun bestaanszekerheid.
Het is nog niet te laat. Nog net niet. Liever ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Geef de culturele sector die reddingssloep die ze zo hard nodig hebben. Vandaag is het debat, waar wij een noodfonds voorstellen. Voor makers die nu in de armoede zitten. Voor podia die nu dreigen te verdwijnen. En voor culturele bedrijven die nu failliet lijken te gaan. Voor die mooie, gekke, ontroerende, verbroederende en soms vlijmscherpe cultuur die we allemaal zo missen nu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie Nieuwe wet zal tweede toeslagendrama creëren
Bij het bestrijden van uitkeringsfraude werkte de overheid met een algoritme om dat te sporen. De rechter verbood het. Toch komt er een nóg ingrijpender wet. Kitty Jong waarschuwt voor een nieuw drama. -
PREMIUM
column Als de houding van deze generatie politici niet verandert, haalt het vallen van het kabinet niets uit
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Opinie Red groene ruimte van coalitie en de meelopers
Steeds meer mensen uit de steden trekken naar het platteland, bleek afgelopen week uit cijfers van het CBS. Hoelang dat nog kan, is de vraag. De groene ruimte wordt ernstig bedreigd, stelt Caroline van der Plas, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging. -
frank in quarantaine Oproep: op een schaal van een tot tien, hoe zijn uw dagen?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 112. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Commentaar Het is ongehoord, het is strafbaar, maar Trump doet het een uur lang
Na vier jaar lijkt het te wennen, maar Trumps druk op verkiezingsambtenaren is ongekend en ontluisterend, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.