Houd euthanasie in het Wetboek van Strafrecht
OpinieEuthanasie is 'feitelijk een normale medische handeling', betoogde Liesbeth van den Berg onlangs in deze krant. Maarten Verkerk stelt dat het juist een buitengewone handeling is, 'bij een botsing van plichten'.
Delen per e-mail
Liesbeth van den Berg stelt dat de euthanasiewet op de schop moet. In haar visie zou euthanasie uit het Wetboek van Strafrecht gehaald moeten worden en zou de wet voltooid leven van Pia Dijkstra (Tweede Kamerlid voor D66) overbodig zijn, zo betoogde zij onlangs op deze plek. Zij meent dat levensbeëindiging op verzoek een normale medische handeling is.
Het voorstel van Liesbeth van den Berg roept sympathie op. Immers, de 'regelzucht' van de wetgever leidt tot een 'wirwar van overleggen' rond het stervensproces. Iets waar de patiënt en zijn of haar geliefden niet op zitten te wachten. Ook leidt het tot extra kosten in de zorg. De vraag is: is haar voorstel wel goed doordacht? De stelling dat levensbeëindiging op verzoek een 'normale medische handeling' is, is lastig te onderbouwen. De hele wetsgeschiedenis laat zien dat euthanasie geen normale medische handeling is maar een buitengewone handeling bij een botsing van plichten. Daarom is deze ook in het Wetboek van Strafrecht gekomen.
Niet-transparante hulp bij zelfdoding brengt artsen in een kwetsbare positie
Daar komt bij dat de commissie-Schnabel, die de regering in 2016 adviseerde over voltooid leven, geen aanleiding zag om de euthanasiewet te veranderen. Met name omdat er sprake is van een vraagstuk over leven en dood. Ten slotte, de artsenfederatie KNMG wil geen nieuwe weg naar hulp bij zelfdoding openen en pleit voor het investeren in preventieve oplossingen.
Van den Berg suggereert dat als je 'niet ingewikkeld over de dood' doet, je veel kosten kunt besparen. Een kenmerk van onze rechtsstaat is juist dat we wél ingewikkeld over de dood doen. De overheid is volgens Nederlandse en Europese wetgeving geroepen het leven van haar burgers te beschermen. Dat mag wat kosten. Juridisch en financieel.
Los van de vraag of je voor- of tegenstander bent van euthanasie: de euthanasiewet functioneert in technische zin goed. Er is sprake van een zorgvuldige, transparante en toetsbare praktijk. Niet ingewikkeld doen over de dood roept gevoelens van onzekerheid en onveiligheid bij ouderen op. De deur openen voor niet-transparante en niet-toetsbare hulp bij zelfdoding, brengt artsen in een kwetsbare positie. Van den Berg meent dat de tijd rijp is voor deze herziening omdat de 'invloed van het geloof langzaam uit de samenleving verdwijnt'.
Als God op retour is dan heb je inderdaad minder last van vermaledijde christenen die opkomen voor de waardigheid van de mens. Van den Berg vergeet dat de moderne mens 'god' is geworden. En 'god' is zeker niet op retour. Veel kritische en weldenkende humanisten weigeren de weg van Liesbeth van den Berg op te gaan. Het mooiste voorbeeld is wel de commissie-Schnabel die unaniem voorstelde om de euthanasiewet niet te veranderen. Laten we dus vooral wél ingewikkeld blijven doen over de dood.
Maarten Verkerk is filosoof en ethicus. Hij was lid van de commissie-Schnabel en is lid van de Eerste Kamer voor de ChristenUnie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Reactie op Akwasi: ‘Hij lijkt despotische trekjes te vertonen, zijn wil is wet’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 11 januari in de krant verschenen over onder meer Donald Trump en Akwasi. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Commentaar Nu het eenmaal is verboden, zouden we het zelf afsteken van vuurwerk niet meer moeten toelaten
Wat misten we dit keer nu het meest: lekker knallen of het gezellig met familie, vrienden en buren samen zijn? Op naar een Oudejaarsavond 2021 met heel veel feesten en heel weinig vuurwerk, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
Reactie op avondklok: ‘Gewoon handhaven’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 14 januari in de krant verschenen over onder meer een avondklok en de verkiezingen. -
Reactie op Doutzen: ‘Onder de noemer vrijheid van meningsuiting blijft ze onwaarheden verspreiden’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 15 januari in de krant verschenen over onder meer de eventuele invoering van een avondklok en Doutzen Kroes. -
PREMIUM
column Saskia Noort Avondklok doet denken aan de oorlog, dat is het ook en de vijand is het virus
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster is geraakt door portretten van coronadoden in The Guardian en legt zich daarom neer bij een eventuele avondklok.