Investeer in dialoog, niet in nóg meer wapentuig
OpinieDe Navo wil dat Nederland gaat voldoen aan haar verplichte bijdrage van 2 procent van het BBP voor defensie. Dus gaan daar extra miljarden naartoe. Sadet Karabulut ziet een betere bestemming voor dit geld.
Sinds 2014 vraagt de Navo haar lidstaten om 2 procent van het BBP aan defensie te spenderen. Omdat Nederland hier niet aan voldoet, is de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd. Er liggen inmiddels plannen het budget met nog eens 13 tot 17 miljard euro te verhogen.
Dat extra geld nodig is, wordt nauwelijks tegengesproken. Wie even nadenkt, kan echter gemakkelijk vaststellen dat extra geld helemaal niet bij hoeft te dragen aan onze veiligheid.
Neem terrorisme. Een serieuze bedreiging, die aangepakt moet worden. Maar de manier waarop dat de afgelopen decennia is gebeurd, heeft averechts gewerkt.
Besteed al die miljoenen aan zaken die tijdens pandemie écht nodig zijn
Na de aanslagen van 2001 in de VS is gekozen voor oorlog als antwoord. Het resultaatn is - naast veel doden en vluchtelingen - dat er vooral heel veel meer terrorisme is, ook in Europa. Dat blijkt uit allerlei onderzoek. Er werd vooraf ook voor gewaarschuwd, bijvoorbeeld door inlichtingendiensten. Terrorisme is hoofdzakelijk in het buitenland bestreden, terwijl het vooral een binnenlands probleem is.
Desondanks houdt Nederland vast aan een leger dat nadrukkelijk is ingericht om, ook in de toekomst, oorlogen in verre landen te voeren. Daarom worden bijvoorbeeld geldverslindende JSF-straaljagers aangeschaft.
Een ander voorbeeld: Rusland. Voor de dreiging van Rusland moeten we de ogen zeker niet sluiten, maar hier moeten we ook naar het eigen handelen kijken. Oud-Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer deed dat onlangs. De gespannen relatie met Rusland heeft de Navo voor een belangrijk deel zelf veroorzaakt, stelt hij, door continue uitbreiding van het bondgenootschap in de richting van de Russische grens. Daarover maakt onze oosterbuur zich grote zorgen.
Door te luisteren naar deze zorgen en serieus in dialoog te gaan, kunnen wellicht voorstellen voor de-escalatie gevonden worden, bijvoorbeeld gericht op tweezijdige (kern)ontwapening. De kans dat hiermee de hoogopgelopen spanningen afnemen, is groter dan wanneer de Navo doorgaat met uitbreiding en bewapening.
Wie overigens een vluchtige blik werpt op de defensiebudgetten van westerse landen en Rusland, ziet enorme verschillen. Alleen al de VS spendeert meer dan tien keer zoveel aan defensie dan Rusland. Meerdere grote Europese landen hebben een met Rusland vergelijkbaar budget.
Als een serieuze dialoog met Rusland wordt gezocht en de Navo zich niet meer waagt aan onnodige avonturen in verre landen, zijn er nog dreigingen zat. Terrorisme verdwijnt niet zomaar en ook in het cyberdomein zijn er risico's.
Maar de 2-procentsgekte van de Navo is hiervoor geen rechtvaardiging. Die norm kunnen we beter loslaten. Dan kunnen de vele miljarden die klaarliggen naar zaken die in tijden van pandemie écht nodig zijn.
Sadet Karabulut is Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn6
Lezen dit, anders wordt het nóóit wat met jou!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
8
Geef jongeren een open deur, geen vuilniszak
Eén op de vijf van de kwetsbaarste jongeren uit de Jeugdzorg belandt na zijn 18e verjaardag op straat. Het is onbegrijpelijk dat we zo onnadenkend omgaan met deze groep, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
2
Hallelujah: een deel van de jongeren leest weer, ook al is het vaker ‘reading’
Lezen wint aan populariteit. Goed nieuws, ook als de boeken niet meer in het Nederlands worden gelezen, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
77
Reacties op salderingsregeling: ‘Wie zijn de grote profiteurs hiervan? Juist, de energieleveranciers’
‘Nu is er misschien nog overproductie in de zomer, maar als er over 10 jaar een veelvoud aan elektrische auto's aan een stekker hangt overdag, zijn we blij met wat er uit die zonnepanelen komt en daar hoeven niet alleen de energiebedrijven en de schatkist van te profiteren’ en ‘De linkerkant van de Tweede Kamer wil met een wet het Nederlandse bedrijfsleven dwingen fatsoenlijk zaken te doen in het buitenland. Prima hoor, maar laten we wat minder ambitieus beginnen met een ‘fatsoenswet’ voor de politiek’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van donderdag 19 januari verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Opinie
Kabinet, regel wettelijk ingrijpen bij eergeweld
Meldplicht van eergerelateerd geweld en medeplichtigheid moet zo snel mogelijk worden vastgelegd in de wet. Juist het laatste, strenger straffen van die medeplichtigheid, wil het kabinet niet uitvoeren. Maar: ‘Daar kunnen we het niet bij laten zitten’, stelt Bente Becker. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.