Volledig scherm
© ANP

Kabinet, richt het vizier niet alleen op Randstad

OpinieHet kabinet moet meer investeren in de regio, stellen Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA en zes PvdA-fractievoorzitters uit steden in diverse regio's. ,,In Breda en Tilburg wordt over tien jaar een tekort van 14.000 woningen verwacht.''

Quote

Door de wooncrisis moeten woningzoe­ken­den in de regio Arn­hem-Nijmegen bijna veertien jaar wachten op een sociale huurwoning

Of je nou in Amsterdam, Breda, Leeuwarden, Groningen of Maastricht bent, maakt niet uit. Overal zien we de woningprijzen stijgen. Een betaalbaar huis is op steeds meer plekken eerder uitzondering dan regel.

Veel mensen hebben hierdoor moeite met het vinden van een woning naar wens. Zowel de starter, die uit huis wil, als de kersverse vader en moeder die zoeken naar een grotere woning voor het gezin en de senior die zoekt naar een kleinere woning om te genieten van een pensioen. De huurprijzen stijgen door de wooncrisis explosief.

Huisjesmelkers maken maximaal misbruik en vragen woekerhuren. Huurders zien een steeds groter deel van hun inkomen opgaan aan huur. Een kwart komt aan het eind van de maand geld tekort. Daarom moet er meer geïnvesteerd worden in betaalbare woningen.

Het kabinet doet veel te weinig. Ja, er komt een financiële impuls voor de bouw van sociale huurwoningen, maar per saldo stijgen de belastingen voor corporaties. Zij kunnen dus minder in plaats van meer bouwen.

Woondeal

Het kabinet kiest ervoor alleen te investeren in de rijkste gebieden en gemeenten waarmee een zogenaamde woondeal is gesloten. De blik is dus gericht op de Randstad. Maar de meerderheid woont in de regio. Het is bizar dat Nijmegen, Breda, Tilburg, Leeuwarden, Assen en Maastricht helemaal niets krijgen om de woningnood te ledigen. Terwijl woningnood in heel Nederland heerst. We hebben een miljoen huizen tekort. In Breda en Tilburg wordt over tien jaar een tekort van veertienduizend woningen verwacht.

Tachtig kilometer verderop ligt Nijmegen dat in de top drie staat van gemeenten met de grootste woningnood. Maar Nijmegen ligt niet in de Randstad, dus krijgen ze geen geld. Hebben inwoners daar minder recht op een betaalbare woning? Natuurlijk niet. Door de wooncrisis moeten woningzoekenden in de regio Arnhem-Nijmegen bijna veertien jaar wachten op een sociale huurwoning. In de regio Breda is dit langer dan zes jaar.

Er is meer. Er zijn gebieden waar sprake is van krimp: Oost-Groningen, Zeeland en Limburg. Als we willen dat deze gebieden leefbaar blijven moet er meer geïnvesteerd worden: een dorpshuis, een fatsoenlijk winkelcentrum en zorgvoorzieningen zijn noodzakelijk om de leefbaarheid van wijken op peil te houden.

Woningnood

Deze week debatteert de Tweede Kamer over de woningplannen van dit kabinet. Dat biedt een kans om de plannen van het kabinet bij te sturen. De regio verdient een volwaardige behandeling. En investeringen om problemen op te lossen. Of het om woningnood gaat of om krimp, extra geld is nodig.

Anders blijft een betaalbare woning in een fijne wijk voor de starter, het gezin en de senior een wens die nooit in vervulling zal gaan.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en de PvdA-fractievoorzitters in Breda, Tilburg, Maastricht, Nijmegen, Assen en Leeuwarden.