Kijvende viswijven? Dat helpt het debat over meer vrouwen aan de top niet!
OpinieDeed een debat over het vrouwenquotum denken aan 'een kippenhok, met Jeroen Pauw als wijze haan'? Julia Wouters, politicoloog, zat maandag zelf aan tafel en zij noemt dergelijke bewoordingen 'ronduit seksistisch'.
Delen per e-mail
Ook in 2019 waren vrouwen minder vaak te gast in talkshows en actualiteitenprogramma's dan mannen. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media blijkt dat, zeker wanneer het gaat om de categorie 'deskundigen', vrouwen een kleine minderheid zijn.
Vaak hoor je voorspelbare argumenten: vrouwen 'willen niet' en 'zijn er niet'. Maar wat zeker meespeelt is dat wij bij deskundigheid en competentie onbewust aan een witte man denken. Mensen hebben een enorme beeldbank in hun hoofd van mannelijke professionals en leiders. We associëren mannen met leiderschap, leiderschap met mannelijkheid. En we geloven makkelijker van een man dat hij deskundig is. Vrouwen vinden we op basis van diezelfde beeldbank juist minder vanzelfsprekend geschikt.
Bij deskundigheid en competentie denken we onbewust aan een witte man
Omdat de media die beeldbank avond aan avond voeden met nieuwe voorbeelden van mannen als deskundigen, verandert dit vooroordeel moeizaam. Vrouwen worden wél uitgenodigd als het gespreksonderwerp als een 'vrouwenonderwerp' gezien wordt. Zoals bij de uitzending van Pauw, afgelopen maandag, toen het ging over het vrouwenquotum. Hoewel er onder beide seksen voor- en tegenstanders zijn, en de quotummaatregel grote impact heeft op mannen en mannelijke werkgevers, worden uitsluitend vrouwen uitgenodigd. Als er namelijk één onderwerp is waarop vrouwen als deskundig worden gezien is het: 'vrouw-zijn'.
Maar zelfs dan blijft het spannend of 'ze het wel kan'. Waar we mannen eerder het voordeel van de twijfel geven, geldt dat niet voor vrouwen. En dus speelt een redactie op safe. In het geval van deze Pauw-uitzending werd niet gekozen voor de klassieke debatsetting van een voor- en tegenstander, maar schoven er vijf gasten aan. Met als gevolg een volle tafel, waar het dringen was om aan het woord te komen. Het werd dan ook op sommige momenten een chaotisch gesprek.
Je ziet wel vaker dat, als er te veel mensen over hetzelfde onderwerp spreken en het gesprek niet strak wordt geleid, er door elkaar wordt gepraat. Irritant, maar wanneer het om een tafel vol vrouwen gaat, laat de reactie zich raden. De column van AD-tv-recensent Angela de Jong is daar een sprekend voorbeeld van. Ze schrijft: 'Waarom ontaardt een discussie tussen vier vrouwen toch al snel in een kijfpartij tussen een roedel viswijven?' Ze spreekt van een kippenhok, met Jeroen Pauw als wijze haan. Bewoordingen die je uitsluitend over vrouwen zult horen en ronduit seksistisch zijn.
En zo is het kringetje rond en voorspel ik dat het volgende onderzoek naar de representatie van vrouwen geen beter resultaat zal opleveren. Ook daarom sprak ik zo gepassioneerd over het vrouwenquotum, want alleen zo verandert er iets.
Julia Wouters is politicoloog en auteur van 'De Zijkant van de Macht, waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten'. Zij was maandag een van de gasten in de bewuste uitzending van ‘Pauw’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Reacties op WK Qatar: ‘Toon ballen en ga niet’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 25 februari in de krant verschenen over onder meer coronapersconferentie en het WK voetbal in Qatar. -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
PREMIUMcolumn
Dat politici als Kuzu bij bloot meteen aan seks denken, dat is pas walgelijk!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Reactie op het verkiezingsdebat: ‘Een enorm gekakel door elkaar’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 2 maart in de krant verschenen over onder meer het RTL-verkiezingsdebat en de voetbalwedstrijd tussen PSV en Ajax.
-
Frank in quarantaine
Voor de kinderen is zo’n frietketen een culinair hoogtepunt
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 349. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
PREMIUM
Vrouwen die ergens iets van vinden, kunnen rekenen op digitale kots van sneue rukkertjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.